Volledig scherm
Diederik Samsom © ANP

Samsom heeft spijt van kritiek op Wolfsen

UpdateKandidaat-partijleider Diederik Samsom heeft zijn partijgenoot Aleid Wolfsen, burgemeester van Utrecht, zijn excuses aangeboden voor harde woorden die hij gisteren over hem uitte. Dat meldt Samsom via Twitter.

'Heb Wolfsen excuus aangeboden voor de manier waarop ik gister mijn twijfels over hem naar buiten heb gebracht. Zo moet dat niet', aldus Samsom.

Burgemeester Wolfsen heeft vanmorgen de tweet gelezen. 'Daarmee is de kwestie voor hem afgedaan', aldus de woordvoerster van Wolfsen. Wolfsen en Samsom hebben gisteravond contact gehad. Wat er toen is gezegd en of de Utrechtse burgemeester excuses heeft geëist, wil de woordvoerster niet zeggen. 'Het is klaar zo.'

Samsom deed zijn uitspraken over Wolfsen gisteren op een partijbijeenkomst in een Utrechtse kroeg. Hij zei dat Utrecht 'gelukkiger' wordt als er een andere burgemeester komt dan Wolfsen. Een tweede termijn voor zijn partijgenoot is volgens Samsom 'geen optie'.

Gelukkiger
'Ik ben geen Utrechter, dus ik hoef me niet in te houden. Ik denk dat een andere burgemeester van Utrecht gelukkiger wordt en dat Utrecht gelukkiger wordt van een opvolger', zou Samsom hebben gezegd.

Wolfsen krijgt veel kritiek op zijn aanpak van verschillende problemen in zijn stad. Zo zou hij te traag hebben gereageerd in de kwestie van een weggepest homostel. In korte tijd kreeg Wolfsen twee moties van wantrouwen aan zijn broek, die hij ternauwernood wist te overleven.

Volledig scherm
Aleid Wolfsen © ANP

Samsom
Samsom gooit hoge ogen in de strijd om het partijleiderschap van de PvdA. Vandaag spraken vijftien PvdA-wethouders in een brief hun voorkeur voor hen uit. Volgens hen weet Samsom 'als geen ander wat wij op lokaal niveau nodig hebben'.

'Samsom barst van de ideeën voor een beter Nederland. Hij heeft gezien wat er mis is in ons land, onder andere als straatcoach en van achter het loket bij de Sociale Dienst in Rotterdam,' schrijven zij in de brief, die ondermeer op de site van RTL Nieuws te lezen is.

Eerder deze week bleek al uit een peiling van EenVandaag dat een meerderheid van de PvdA-leden, 54 procent, Samsom graag als partijleider wil.