Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs
Volledig scherm
Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs © ANP

Sander Dekker, een verveelde leerling

InterviewAls staatssecretaris van Onderwijs is hij verantwoordelijk voor de basisschool en de middelbare school. Sander Dekker (41) vertelt over zijn eigen schoolkeuze. Die ging niet vlekkeloos. ,,Ik had de verkeerde beslissing genomen."

Zo'n 190.000 scholieren gaan dit jaar naar de brugklas. Hun ouders breken zich er waarschijnlijk het hoofd al over: wat is de beste school voor mijn kind? Deze zeven tips brengen je een stap dichter bij de juiste keuze.

Quote

Op een gegeven moment hebben mijn ouders een stevig gesprek met me gevoerd: als je zo blijft, word je van school gestuurd.

Sander Dekker

Als achtste­groeper in Zoetermeer had Sander Dekker het voor het uit­kiezen. Een handvol middelbare scholen, allemaal op fiets­afstand. Een vwo moest het worden, want dat advies had de huidige staats­secretaris van Onderwijs toen al op zak.  

En vertelden uw ouders toen waar u naartoe moest? Lachend: ,,Het was niet zo dat mijn ouders het voor mij bepaalden. Ik had wel inspraak, al sluit ik niet uit dat ik in die tijd wel subtiel gestuurd ben door mijn moeder. Samen met mijn ouders heb ik open dagen bezocht. Het Alfrink College kwam als beste uit de bus. Dat was een stevige school, met een brede brugklas havo-vwo. Het was geen voor de hand liggende keuze, want ik kwam van een Jenaplanbasisschool en het Alfrink was katholiek, terwijl ik van huis uit gereformeerd was. Maar de kwaliteit van het onderwijs gaf de doorslag."  

Keken jullie alleen naar de onderwijskwaliteit? ,,Nou, ik zat als 11, 12-jarig jongetje niet met de keuzegids op schoot. Ik wilde wel weten: waar voel ik me thuis? Het hielp dat het Alfrink liet zien wat er buiten de lessen mogelijk was. Er werd veel met muziek gedaan, dat sloot goed aan bij mijn eigen hobby's. Ik speelde gitaar."  

Dat klinkt als de juiste keus. ,,Ik had me er toch op verkeken. Ik verveelde me in de lessen; had een gebrek aan uitdaging. Ging kattenkwaad uithalen - nee hoor, niks strafbaars. Mijn moeder constateerde dat ik daar geen leukere jongen van werd. Op een gegeven moment hebben mijn ouders een stevig gesprek met me gevoerd: als je zo blijft, word je van school gestuurd. Zij zagen dat het niet ging. Ik had dat niet door. Het was geen makkelijk besluit, maar ik ging na dat eerste schooljaar direct naar het vwo op het Oranje Nassau College in plaats van nog een jaar in de brede brugklas te blijven."  

Quote

Ga ook naar de open dagen, hou je ogen en oren open. Vraag kritisch door.

Pijnlijk? ,,Ik stond niet te springen. Ik moest al mijn vriendjes weer achterlaten en opnieuw beginnen. En de stap van basisschool naar middelbare school is al heel groot. Je hebt niet meer les in één klas met één juf of meester. Je hebt meerdere docenten en moet telkens naar een ander lokaal. Je gaat van de oudste van de school naar de jongste. Gelukkig is er nu veel aandacht voor om dat soepeler te laten verlopen met wendagen of 'mentoren' uit hogere klassen. De les die ik eruit trek is dat een brede brugklas ideaal is als je nog niet precies weet wat je wil doen, maar het kan ook funest zijn als je al wél precies weet waar je heen wilt. Achteraf ben ik blij dat ik ben overgestapt naar een andere school."   

Wat is uw advies om zo'n verkeerde schoolkeus te voorkomen? ,,In mijn tijd was er geen internet en geen keuzeboek. Je moest afgaan op wat mensen je vertelden over een bepaalde school op verjaardagen. Maar nu kun je via www.scholenopdekaart.nl scholen vergelijken of op de site van de onderwijsinspectie kijken of een school behoorlijk onderwijs geeft en hoe het met de examenresultaten staat. Maar ga ook naar de open dagen, hou je ogen en oren open. Vraag kritisch door. En loop ook op een andere dag de school eens binnen; op een open dag zet iedereen zijn beste beentje voor."

  1. Ervaringsdeskundigen Jeske en Tess maken survivalgids voor thuiszitters
    Video

    Ervarings­des­kun­di­gen Jeske en Tess maken survival­gids voor thuiszit­ters

    De twee vriendinnen Jeske Troost en Tess Janssen zijn twee zelfbenoemde ‘professionele thuiszitters'. Jeske kampt met een zeldzame ziekte waardoor haar botten sneller breken en Tess zat lange tijd thuis na twee opeenvolgende ongelukken. Ze maakten een survivalgids om de lastige quarantaine-periode vanwege het coronavirus thuis goed door te komen. ,,Als iemand weet hoe dat moet, dan zijn wij dat wel.’’