Volledig scherm
Søstrene Grene in de Spuistraat. © AD

Scandinavische winkels rukken op in Den Haag

Deense en Zweedse zaken rukken meer en meer op in het straatbeeld van de Haagse binnenstad. 'Monki en Weekday staan op de wensenlijst.'

Na lifestylewinkel Flying Tiger aan de Dagelijkse Groenmarkt, kleding- en interieurzaak Northbound in New Babylon, restaurant Bøg in de Prinsestraat, elektronicaketen Hi-fi Klubben én kledingwinkel COS in de Venestraat, heeft nu de Deense winkel Søstrene Grene in de Spuistraat de deuren geopend.

Klanten kunnen er terecht voor interieurartikelen, kookspulletjes en schilderproducten. Stijlvol én voor een prikkie. En dat werkt, zo blijkt.

,,De Scandinavische stijl valt goed bij Nederlanders," zegt Lena Dalerup van stichting Bureau Binnenstad. Ze komt - geheel toevallig - zelf uit Zweden. ,,Het Deense en Zweedse design kenmerkt zich door strakke lijnen, natuurlijke tinten en niet al te uitbundige patroontjes. Dat past bij de trend en het bijbehorende consumentengedrag van dit moment. Bovendien zijn veel producten milieuvriendelijk én van goede kwaliteit, terwijl ze niet duur zijn."

COS
Den Haag opende in 2007 als eerste Nederlandse stad een vestiging van Zweedse modewinkel COS - een wat duurder onderdeel van de H&M-stal. Dalerup: ,,De winkel viel hier meteen in de smaak. Sinds de opening zijn er veel meer Scandinavische merkwinkels bijgekomen, maar Den Haag zit nog lang niet aan haar tax. De gemeente voert een beleid om meer merken naar de stad te lokken. Onder meer Monki, Weekday en &Other Stories staan op het wensenlijstje."

In het pand van voorheen Maison de Bonneterie in de Gravenstraat wordt momenteel hard geklust om vanaf 5 november het publiek te verwelkomen in een zes verdiepingen tellende 'flagshipstore' van de Zweedse mega-modeketen H&M. ,,Hoewel ook in Amsterdam binnenkort een grote winkel opent, heeft H&M er voor gekozen het openingsfeest in Den Haag te vieren," aldus een trotse Dalerup. ,,De hofstad houdt dus niet alleen van Scandinavië, maar zij óók een beetje van ons.''


Volledig scherm
Flying Tiger aan de Dagelijkse Groenmarkt. © AD