Volledig scherm
De eerste schaatsers wagen zich over een dun laagje ijs op de Ryptsjerkerpolder. © ANP

Schaatsen in Friesland nog onveilig

Schaatsliefhebbers stonden gisteren en vandaag op eigen risico voor het eerst dit jaar op natuurijs op de Ryptsjerksterpolder in Friesland. Dat meldt de gemeente Tytsjerksteradiel.

Maar volgens Carl Mureau van schaatsbond KNSB is de situatie allesbehalve veilig. ,,Als je kijkt hoe kort we nachtvorst hebben gehad, zijn dit erg onveilige situaties.'' De dikte van het ijs was vandaag volgens schaatsers zo'n 3 centimeter.

De Ryptsjerksterpolder is traditioneel een van de eerste plekken in Nederland waar geschaatst kan worden. Dit komt omdat de polder ondiep is waardoor het water sneller bevriest. ,,Maar ook in een ondiepe polder kan je verdrinken'', aldus Mureau.

  1. Politie Groningen verricht nieuwe aanhoudingen na uit de hand gelopen boerenprotest

    Politie Groningen verricht nieuwe aanhoudin­gen na uit de hand gelopen boerenpro­test

    De politie in Groningen heeft, naar aanleiding van de incidenten rond het boerenprotest van gisteren, twee nieuwe aanhoudingen verricht. Het gaat daarbij om bestuurder die tegen de deur van het provinciehuis aanreed en de bijrijder van een boze boer die met zijn tractor door meerdere hekken reed en daarmee omstanders in gevaar bracht. Die bestuurder is nog niet aangehouden. In totaal zitten nu drie personen vast.