Schaatsen op natuurijs? Wees er snel bij

videoEr kan vandaag geschaatst worden op natuurijs én dat zorgt voor de nodige drukte bij verschillende ijsclubs in het land. Wie een poging wil wagen, moet er wel snel bij zijn. Het ijs is nu nog dik genoeg maar later vanmiddag kan het alweer over zijn met de pret. Voorlopig dan. 

Volledig scherm
© ANP

De ijsclub in Doorn meldde gisteren al voorzichtig dat de ijsbaan mogelijk vandaag de deuren zou openen. En inderdaad, na de flinke vorst van vannacht, is het ze gelukt. IJsmeester Theo Schippers verwacht dat de schaatspret in de loop van de middag ophoudt. ,,Rond 11.00 uur komt de zon erbij. En ook al vriest het dan nog licht, de kwaliteit van het ijs gaat dan waarschijnlijk snel achteruit. Dus mensen, kom op tijd. ‘s Middags sta je voor een dichte poort.” 

Ook op andere plekken zijn natuurijsbanen geopend, waaronder in Bladel, Ammerstol en De Lier. In In het Brabantse Bladel trotseerden de eerste inwoners al vroeg de kou om te schaatsen. De hele nacht is er op het Hofplein doorgewerkt om de ijsbaan klaar te maken voor het winterplezier. Afhankelijk van de kracht van de zon verwacht de ijsmeester in de loop van de middag de deuren te moeten sluiten. 

Bij IJsvereniging Noordlaren denken ze zelfs al na over de eerste marathon. ,,We hebben onze zinnen gezet op de eerste marathon op natuurijs op dinsdagmorgen", zo laat de vereniging weten. 

,,Je kan jezelf scheren met het ijs, zo glad en mooi is het", zei Bert Timmerman van ijsclub Vooruitgang in Ammerstol vanochtend tegenover Omroep West. Ook bij ijsclub Hard Gaat-ie in De Lier kan er geschaatst worden en van die gelegenheid maakten veel schaatsliefhebbers gretig gebruik. ,,Hij ligt er nu goed bij", aldus voorzitter Wim van den Berg. Hoe lang de baan open blijft, is niet bekend. ,,Dat ligt eraan hoeveel mensen er komen en hoe lang het ijs goed blijft.” In Ammerstol in is de baan alleen open voor leden. In De Lier is iedereen welkom.

Strenge vorst 

Met de eerste berichten over de aankomende vorst, kunnen volgens de schaatsbond KNSB ook de draaiboeken voor de eerste marathons op natuurijs uit de kast. Verschillende weersvoorspellingen verwachten meerdere nachten van -3 tot -5 graden, waarmee de ijsbanen in de loop van volgende week open zouden kunnen. Afgelopen nacht vroor het in Leeuwarden streng met -10,2 graden. Bij temperaturen beneden -10,0 graden spreken de weerdeskundigen van strenge vorst. 

In De Bilt koelde het af naar 5,1 graden. Daarmee was er matige vorst.  In De Bilt heeft het al sinds 25 januari 2013 niet meer streng gevroren. In de winter van 2017-2018 kwam het pas op 7 februari tot de eerste officiële matige vorst. De eerste matige vorst dient zich normaal gesproken eind november of begin december aan. Gemiddeld komen er in het winterhalfjaar in totaal 12 dagen met matige vorst voor.

Voor komende nacht is de voorspelling dat het wederom stevig gaat vriezen. Het kwik daalt naar -4 tot -8 graden. Lokaal gaat het opnieuw richting de -10. Hoewel verschillende schaatsbanen vandaag hun deuren hebben geopend, is het ijs op vennetjes of ondiepe plassen nog niet dik genoeg om op te staan. Op veel vaarten en meren ligt zelfs nog helemaal geen ijs. Een waarschuwing van de brandweer: ga alleen naar de officiële schaats- en ijsbanen:

Volledig scherm
© weerplaza
Volledig scherm
© ANP
 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.