Schaatsweek was dodelijkste sinds de oorlog
Die laatste februariweek waarin Nederland massaal het ijs op ging, maar ook de griep heerste, blijkt nu de meest dodelijke week sinds de Tweede Wereldoorlog. Er stierven 3887 mensen, meldt het CBS.
De sterftecijfers schoten omhoog door de kou en de aanhoudende griepepidemie. Vooral ouderen werden het slachtoffer. Van de in totaal 3887 doden was ruim de helft tachtigplus.
Week 9, van 26 februari tot en met 4 maart, is een trieste maar ook historische week, zo blijkt uit de statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De laatste keer dat er in één week meer doden vielen was in januari 1945, tijdens de Hongerwinter. Toen overleden er zo’n 4500 per week. Exact kan het CBS dit ‘record’ niet uitrekenen, aangezien in die tijd alleen sterftecijfers per maand werden bijgehouden.
Wel is zeker: sinds de oorlog is de sterfte in één week nooit meer zo hoog geweest. Zelfs in week 5 van 1953 toen de Watersnoodramp plaatsvond, vielen er minder doden: 3200 in totaal.
Tót week 9 van dit jaar. Tot die ijskoude laatste februariweek waarin het nieuws gedomineerd werd door ‘de Siberische beer’, schaatskoorts en gevoelstemperaturen van - 15 graden.
Jan Latten, hoofddemograaf bij het CBS, denkt dat de komende jaren het sterfterecord nog wel vaker dan eens verbroken zal worden. ,,Nederland telt meer ouderen dan 70 jaar geleden. Een pasgeboren jongetje uit 1945 had een gemiddelde levensverwachting van 72 jaar. Een pasgeboren meisje werd circa 77 jaar. Nu ligt dat gemiddelde voor een pasgeboren jongetje ruim boven de 80 en voor meisjes tegen de 85 jaar. Maar het nadeel van ouder worden is dat ons lijf zwakker wordt en we kwetsbaarder worden voor dingen die samengaan met natuurfenomenen als zo’n extreem koude winterweek.”
Longontsteking
De ouderen sterven natuurlijk niet aan temperaturen onder nul, zegt Latten, maar de kou vergt wel veel van hun lichaam. ,,En dan is het risico groter dat zij hevige griep krijgen of een longontsteking oplopen en er complicaties ontstaan waarvan ze niet herstellen.” Naar schatting leven er rond 2050 zo’n twee miljoen 80plussers, berekende het CBS. ,,Als je dan zo’n situatie krijgt als deze winter, zal het aantal sterfgevallen per week ook hoger liggen.”
Vorig jaar stierven gemiddeld 2800 mensen per week. In week 9 waren dat er ruim duizend meer. Behalve koude winterweken ziet het CBS ook sterftepieken tijdens hittegolven in de zomer. De temperatuur waar Nederlanders het beste op gedijen is 17 graden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Philips krijgt ruim 21.000 klachten over apneu-apparaten, 124 sterfgevallen gemeld
Philips heeft inmiddels ruim 21.000 meldingen in verband met verbrokkeld geluiddempend schuim in teruggeroepen slaapapneu-apparaten gekregen. In 124 gevallen zou de patiënt zijn overleden. Het concern moet een mogelijk verband met de problemen met het apparaat nog nader onderzoeken. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Code Oranje
Vooral Limburg getroffen door noodweer: woning in Beek staat op instorten, straten onder water
In Limburg hebben zware onweersbuien vanmiddag tot grote schade en veel overlast geleid. Het noodweer was vooral hevig in de voormalige westelijke mijnstreek rond Geleen, waar de hulpdiensten overstelpt werden met honderden meldingen. Zo waaiden er pannen van daken, kwamen bomen en stenen op de weg terecht en deden zich enkele kleinere verkeersongevallen voor door de hevige wind en stortbuien. In Beek waaiden enkele daken van woningen. Eén van de huizen staat op instorten. Lees hieronder ons liveblog terug. -
PREMIUMThe Iceman
Ook Wim Hof ervaart soms angst: ‘Soms bang dat mijn relatie stukloopt, ze is 29 jaar jonger’
Na de dood van zijn eerste vrouw draaide Wim Hof (63) bijna door. Het piekeren stopte acuut als hij zich in ijskoud water onderdompelde, merkte hij. De Methode Wim Hof was geboren. Die is niet onomstreden, maar hij heeft fans over de hele wereld en er komt een Hollywood-film over zijn leven. ‘Ik weet hoe het is om de weg helemaal kwijt te zijn,’ zo vertelt hij in ons weekendmagazine Mezza.
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
CU-leden willen dat Kamerfractie eerder motie van wantrouwen tegen ministers steunt
De Kamerleden van de ChristenUnie moeten strenger controleren of kabinetsleden integer handelen. In het uiterste geval moet de fractie niet schuwen moties van wantrouwen of afkeuring te steunen tegen bewindspersonen die bijdragen aan een ‘onbetrouwbare bestuurscultuur’. -
PREMIUM
Bijna een jaar na de overstromingen, vreest Valkenburg nog altijd het water: ‘Dagen als deze zijn spannend’
Na de verwoestende overstromingen van vorig jaar, vreest de bevolking van Valkenburg nog altijd het water. Zeker als noodweer wordt voorspeld, zoals vrijdag.