Volledig scherm
In disco's komt het geluidsniveau vaak boven 100 decibel © ANP

Schade aan gehoor bij 93 procent discojeugd

Van de uitgaande jongeren heeft 93 procent na afloop last van zijn gehoor, blijkt uit onderzoek van de Nationale Hoorstichting. Een dag later kampt 2 op de 5 nog steeds met een 'discopiep'. 'Feitelijk is dat al een teken van blijvende gehoorschade,' vertelt Jan de Laat, audioloog van het Leidse UMC, vandaag aan het AD.

Poll

Ik bescherm mijn gehoor tegen te harde muziek

  • Ja (55%)
  • Nee (45%)
3610 stemmen

'Elke keer bij hard geluid gaan trilhaartjes in het binnenoor kapot. Dat gaat geleidelijk totdat je met een continue piep of gesuis in je oor zit of blijvend minder hoort. Gehoorschade is onomkeerbaar', zegt De Laat.

De Nationale Hoorstichting deed onderzoek onder 130.000 jongeren en slaat nu groot alarm over het gevaar dat zij lopen op blijvende gehoorschade. In discotheken, bij concerten en festivals overstijgt het geluidsniveau al gauw de 100 decibel. Dat is de grens waarbij gehoorschade ontstaat.

Met de onderszoeksresultaten hoopt de hoorstichting de overheid te overtuigen dat snel maatregelen moeten worden genomen. Van de jongeren die uitgaan, draagt maar 4 procent oordoppen, terwijl ze dat standaard zouden moeten doen.

  1. Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”