Volledig scherm
Een groep studenten bezette het P.C. Hoofthuis, een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA), om actie te voeren tegen bezuinigingen van het kabinet en uitholling van het onderwijs. © ANP

Schade na bezetting universiteitsgebouw UvA door studenten: 89.000 euro

De totale kosten van de bezetting door studenten van universiteitsgebouw het P.C. Hoofthuis in september bedragen ruim 89.000 euro, maakte de Universiteit van Amsterdam bekend.

Volgens de UvA moesten alle sloten en sleutels vervangen worden, net als beveiligingscamera’s en een kopieermachine. Daarnaast moest het pand opgeruimd en schoongemaakt worden en de kantinevoorraad weer worden aangevuld. Ook zijn er kosten gemaakt voor extra inzet van beveiligingsmensen. De UvA dient de schadeclaim in bij de verzekeraar en verhaalt de schade niet op de bezetters.

Het gebouw werd in september bezet door studenten die vinden dat het kabinet en de UvA te weinig doen tegen onder meer de werkdruk op de universiteit. Enkele tientallen mensen drongen het gebouw binnen.
In het P.C. Hoofthuis aan de Spuistraat zijn een bibliotheek en een studiecentrum van de Universiteit van Amsterdam gevestigd.