Volledig scherm
© Koen Suyk

‘Schaf huiswerk in eerste klassen van middelbare school af’

HUISWERKLeerlingbegeleider en gymleraar Jelle Koopman uit Zwolle pleit ervoor om leerlingen in klas 1 en 2 geen huiswerk meer te geven.

Wat is er mis met huiswerk?

“We gooien leerlingen te veel in het diepe en dat leidt tot frustraties. Ik hoor collega-docenten klagen dat leerlingen hun huiswerk weer eens niet af hebben en van de leerlingen hoor ik de andere kant van het verhaal. Dat ze hun huiswerk niet maken, omdat ze pubers zijn en er geen zin in hebben, is maar een deel van het verhaal. Ze vertellen me ook vaak dat het ze niet lukt, omdat ze het huiswerk niet snappen of omdat ze bang zijn om het verkeerd te maken.”

Is afschaffen de beste oplossing?

“Ik pleit ervoor om huiswerk te vervangen voor betere begeleiding onder of na de les. Dat laatste kan betekenen dat de dagen op school langer worden. Begeleiden is beter dan werk meegeven en zeggen: ‘Zoek het maar uit.’ Huiswerk is geen doel op zich. Het gaat erom dat leerlingen leren hoe je de kennis die je nodig hebt opdoet op een manier die bij ze past. Kinderen van 12, 13 jaar hebben moeite met zelfstandig werken. Daar komt bij dat uit studies blijkt dat huiswerk niet genoeg oplevert. Het maakt wel wat verschil, maar dat is zo klein dat je het bijna niet ziet. In de bovenbouw heeft huiswerk meer zin.”

Waarom hebben oudere leerlingen er wel baat bij?

“Als je ouder wordt, kun je beter redeneren, oorzaken en gevolgen snappen en zaken van elkaar onderscheiden. Dat heeft met hersenontwikkeling te maken. Het vermogen om te plannen en te regelen is pas rond het twintigste levensjaar uitontwikkeld en dat zie ik dagelijks bij mijn leerlingen in de onderbouw. Zij hebben moeite met plannen. Dat moet je op die leeftijd oefenen en trainen.”

Uw collega’s die huiswerk geven zijn vast niet blij met uw pleidooi.

“Als je over huiswerk begint, breekt de pleuris uit. Iemand die al 25 jaar huiswerk meegeeft, zal er niet blij mee zijn, want waarvoor heeft hij het al die jaren gedaan? Daarom wil ik mijn verhaal goed onderbouwen.”

Andersom zijn uw leerlingen vast blij met u.

“In eerste instantie zeggen ze: ‘Ja, schaf dat huiswerk maar af.’ Als je erover doorpraat, denken ze er genuanceerd over. Een deel vindt het niks om langer op school te zijn en er zijn er een paar die het juist prettig vinden om in hun eentje te leren.”

Lees ook: 

Nieuwe school komt naar Utrecht: vier dagen les en weinig huiswerk

Geen huiswerk meer voor leerlingen op nieuwe MAVO Doorn

Huiswerk doe je zo!