Volledig scherm
PREMIUM
© Corné Sparidaens

Scheidsrechter Jan: Geamputeerd been, so what? Ik wil gewoon weer fluiten

Bijna 25 jaar fluit Jan Lolkema met veel plezier wedstrijden, totdat zijn been moest worden geamputeerd. Hij wordt donderdag de eerste scheidsrechter in Nederland die met beenprothese een wedstrijd fluit op hoog niveau. ,,Ik sta strak van de zenuwen en tegelijk voel ik me onoverwinnelijk.”

Als 13-jarige jongen ontdekte Jan het vak van scheidsrechter. ,,Ik was als voetballer niet technisch. Daarnaast had ik elke wedstrijd gedoe met de scheidsrechter, ik wist het altijd beter. Het besef kwam toen om zelf een cursus tot arbiter te gaan doen. Het duurde niet lang voordat ik er verliefd op werd en dat gevoel is nooit meer weggegaan.”

  1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
    PREMIUM

    Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

    Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”