Scherpere controle op gasten schietvereniging

Schietverenigingen kunnen straks minder gemakkelijk hun banen openstellen voor bijvoorbeeld studentenverenigingen of vrijgezellenfeestjes. De politie en de schuttersassocatie KNSA gaan strenger controleren op het toelaten van niet-leden door schietverenigingen.

Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) donderdag geschreven aan de Tweede Kamer. Verenigingen mogen introducés toelaten, maar kunnen van deze regeling nu nog te gemakkelijk misbruik maken. Door groepen niet-leden tegen betaling te laten schieten, wordt een schietcentrum illegaal geëxploiteerd.

De minister gaat ook bekijken of er een landelijke registratie voor gasten van schietverenigingen moet komen. Dan kan beter gecontroleerd worden of de regeling voor introducés nageleefd wordt. Zo mogen de gasten hoogstens driemaal per jaar schieten.

De politie gaat bij controles bij schutters thuis ook meer kijken of de kluis aan de regels voldoet en of er niet te veel munitie in huis is.
Opstelten reageert met zijn maatregelen op een onderzoek naar risico's in de schietsport. Na de schietpartij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn 2 jaar geleden riep de Onderzoeksraad voor Veiligheid op tot dit onderzoek.

 1. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

  Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

  YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.
 2. Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’
  Zeven gewonden

  Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’

  Een racewagen is vanmiddag vermoedelijk met opzet op het publiek ingereden bij de prijsuitreiking van de Autocross Leende in Brabant. Hierbij zijn zeven gewonden gevallen, onder wie een jonge jongen. Het incident gebeurde waarschijnlijk nadat er ruzie was ontstaan omdat de organisatie een race wilde annuleren. De 21-jarige bestuurder van de auto is aangehouden, samen met een tweede verdachte.