Volledig scherm
PREMIUM
Nynke de Jong. © Shody Careman

Schiet eens op met beter worden! Straks kan dokter X niet op vakantie

Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Quote

De reacties uit het werkveld waren groten­deels samen te vatten als: we werken al zo hard. Jaag ons nou niet verder op.

De geestelijke gezondheidszorg trilde deze week op haar grondvesten. 'Zorgverzekeraar Menzis gaat de kosten voor de behandeling van depressies en angsten vergoeden op basis van de behaalde resultaten, en niet langer op grond van het aantal behandelingen', kopte de Volkskrant maandag.

Ophef en onrust waren het resultaat. Want hoe kun je de effectiviteit van een depressiebehandeling meten? De vragenlijsten die Menzis hiervoor wil gebruiken, zijn door de Algemene Rekenkamer al beoordeeld als niet toereikend. Men is bang dat psychiaters en psychotherapeuten met deze constructie sneller voor de gemakkelijk behandelbare cliënten zullen kiezen, in plaats van voor de complexe gevallen. De nieuwe maatregel zou voor meer effectiviteit moeten zorgen. De reacties uit het werkveld waren grotendeels samen te vatten als: we werken al zo hard. Jaag ons nou niet verder op.

Ik werd erg verdrietig van het nieuws. Ik heb in mijn omgeving zoveel mensen zien worstelen met psychische problemen. En de drempel om naar een zorgverlener te stappen is in veel gevallen al heel erg hoog. Er is de schaamte dat je je eigen hoofd niet meer op orde krijgt, de twijfel of jouw problemen wel groot genoeg zijn. En de verlamming omdat je geen idee hebt waar te beginnen.