Volledig scherm
Het schilderij was eigendom van een soort suikertante van Hitler. © Still Eyewitness

Schilderij van de hand van Hitler te zien in Oorlogsmuseum

VideoIn Oorlogsmuseum Eyewitness in het Limburgse Beek is sinds deze week een schilderij gemaakt door Adolf Hitler te zien. Een echt kunstwerk is het volgens museumdirecteur Wim Seelen niet. 

Het schilderij is getiteld 'München Standesamt' en toont het bevolkingsregister in de Zuid-Duitse stad. In de rechterbenedenhoek staat 'A.Hitler'. Hij schilderde het doek vermoedelijk in 1914. De echtheid blijkt volgens Seelen uit een aantal factoren. Duitse experts verklaarden bij de veiling in 2014 dat het echt was en die verklaring wordt ondersteund door het vooroorlogse glas in de lijst en de rekening die op de achterkant van het schilderij is geplakt. 

Het Oorlogsmuseum kocht het doek van 30 bij 60 centimeter van een particuliere verzamelaar. Niet zozeer vanwege de kunstzinnige waarde, want een echt kunstwerk is het volgens Seelen niet, maar vanwege de museale waarde. ,,De aquarel is vooral interessant om te laten zien vanwege de herkomst, de beladenheid van de partijgeschiedenis die eraan vastzit."

Bewonderaarster 

De aquarel was eigendom van Hermine Hoffmann (1857-1945), een weduwe en lid 'nummer 10' van de NSDAP met Hitler (nummer 55) als boegbeeld. Ze was een persoonlijke bewonderaar van hem en groeide van penvriendin tijdens de Eerste Wereldoorlog uit tot een goede vriendin die zijn garderobe verzorgde en hem financieel ondersteunde. ,,Hoffmann heeft het als een soort suikertante van hem gekregen of gekocht en liet het in 1920 inlijsten voor iets meer dan 15  Duitse Mark (zo'n 8 euro). Haar ex-libris zit ook op de achterkant", zegt Seelen.