Volledig scherm
Reizigers die zijn aangekomen op Schiphol staan in de rij voor voor controle van de douane. © ANP

Schiphol dreigt met geding om bereikbaarheid

Schiphol wil dat de luchthaven tijdens de landelijke ov-staking dinsdag bereikbaar blijft met het openbaar vervoer. Als het overleg daarover met de vakbonden niet het gewenste resultaat oplevert, stapt Schiphol naar de rechter om te proberen dit af te dwingen. De luchthaven bereidt daarvoor een spoed-kort geding voor bij de rechtbank Noord-Holland, dat zondagochtend zou moeten plaatsvinden op Schiphol zelf.

Een woordvoerder van Schiphol benadrukte vandaag dat het overleg met de bonden nog loopt de komende dagen. ,,We hebben geen conflict met de bonden, maar we hebben tegengestelde belangen. We willen Schiphol bereikbaar en veilig houden. Als er helemaal geen treinen en bussen rijden, wordt dat ernstig beperkt.”

Volgens hem komt bijna de helft van de reizigers met het openbaar vervoer naar de luchthaven. Als het ov niet rijdt, zal het ook extra druk op de weg worden richting Schiphol. Bovendien zouden de vele mensen die landen, niet weg kunnen van het vliegveld, stelt hij. Dat levert allerlei risico’s op voor de veiligheid.

Het is nog niet duidelijk wat de exacte inzet van een kort geding zou worden, bijvoorbeeld een verbod van de staking of een gedeeltelijk verbod. Ook dat hangt af van de uitkomst van de gesprekken, aldus de woordvoerder.

De FNV bevestigde dat het overleg doorgaat, maar wilde vanavond nog niet inhoudelijk reageren.

Hele land

De bonden willen met de landelijke staking een beter pensioenstelsel afdwingen voor werknemers in het streekvervoer. De actie vindt dinsdag in een groot deel van het land plaats. De NS voorspelt grote problemen op het spoor en adviseert vandaag al haar reizigers om dinsdag niet met de trein te reizen. ,,Reizigers kunnen er niet van uitgaan dat hun trein die dag rijdt.” 

Ook op woensdag 29 mei kan het treinverkeer mogelijk nog hinder ondervinden van de landelijke pensioenactie, meldt de NS. De spoorwegen betreuren de actie. ,,We vinden het jammer dat opnieuw gekozen is voor een middel waar onze reizigers zeer veel hinder van ondervinden. Reizigers worden de dupe van een conflict waar NS geen partij in is.”

Daadwerkelijke impact

Het is nog niet bekend hoe groot de actie komende dinsdag (28 mei) daadwerkelijk wordt. Aangekondigd is dat werknemers bij de NS in elk geval de hele dag het werk neerleggen, en ook het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag staakt de hele dag voor een beter pensioen.

De NS tast dus nog in het duister over de daadwerkelijke impact van de staking, maar vreest het ergste. ,,Omdat we niet weten hoeveel mensen gaan staken, kunnen we niet aangeven welke treinen wel en welke niet rijden. Wij kunnen dus geen betrouwbare dienstregeling maken en adviseren reizigers op 28 mei niet met de trein te reizen.”

Drukke ochtend- en avondspits

Ook Rijkswaterstaat verwacht dinsdag een zeer drukke ochtend- en avondspits en adviseert automobilisten alle informatie die dag goed in de gaten te houden. ,,Niet alleen vanwege de staking, maar ook omdat er dinsdag veel regen wordt verwacht. Dat kan tevens invloed hebben op spits.” De belangrijkste weermodellen laten dinsdag een actief weerbeeld zien met buien en lage temperaturen, meldt Weerplaza.

Ook op en rond onder meer Schiphol en Eindhoven Airport verwacht Rijkswaterstaat extra verkeersdrukte omdat reizigers niet met het openbaar vervoer op de luchthavens kunnen komen.

Diverse steden en onderwijsinstellingen zijn zich al aan het voorbereiden op de staking. Zo zijn veel tentamens uitgesteld en stelt de gemeente Amsterdam de IJ-tunnel open voor fietsers, zodat zij toch naar stadsdeel Noord kunnen reizen. Het GVB in Amsterdam staakt ook.