Schiphol en KLM negeren al 15 jaar gezondheidsrisico's: ‘Collega's gaan dood door kanker’
update / videoLuchthaven Schiphol en vliegmaatschappij KLM zijn vijftien jaar geleden al door hun eigen arbodiensten gewaarschuwd voor een ‘verhoogd risico’ op hartproblemen en longkanker bij hun medewerkers. Dat blijkt uit vertrouwelijke rapporten die tv-programma Zembla in handen heeft.
Zo’n twintigduizend medewerkers op het platform van Schiphol werken dagelijks in de uitlaatgassen van vliegtuigen en dieselvoertuigen. Zembla sprak met tientallen platformmedewerkers, die op een interne lijst bijhouden hoeveel collega's ziek of overleden zijn.
,,Je ziet gewoon dat collega’s hier ziek worden”, vertelt Gerben de Jong, die voor KLM als leidinggevende dagelijks op het platform staat. ,,Ik ken geen collega of werknemer op Schiphol met een andere doodsoorzaak dan kanker.”
Medewerkers die anoniem willen blijven uit angst voor represailles zeggen in de uitzending dat collega’s ‘longkanker, maagkanker en stembandkanker’ kregen, nog voor ze met pensioen gingen. ,,Er is ook een heel groot percentage mensen met hartklachten bij de KLM, dat op het platform werkt. Echt opvallend hoog”, zegt een van hen.
Jet blast
Platformmedewerkers hebben de hele dag te maken met de ‘jetblast’ van opstartende en taxiënde vliegtuigen. Daardoor worden ze blootgesteld aan zeer hoge concentraties ultrafijnstof die de vliegtuigen uitstoten. Deze deeltjes zijn zo klein dat ze door de longblaasjes heengaan en zo in het bloed komen en zo ook andere organen kunnen bereiken.
Recent onderzoek van TNO wijst uit dat in de buurt van de pieren en terminals piekconcentraties tot wel 8 miljoen ultrafijnstofdeeltjes per kubieke centimeter voorkomen. Op filmpjes, die stiekem gemaakt zijn, is te zien hoe vertrekkende en aankomende vliegtuigen minutenlang met hun motoren in de richting van de platformmedewerkers blazen. Medewerkers maken daar geregeld melding van bij KLM.
Intern onderzoek
De klachten over het gevaar van de uitstoot uit vliegtuigmotoren zijn al jaren bekend bij KLM en Schiphol, blijkt uit een intern onderzoek dat het programma in handen heeft. Arbo-experts van de bedrijven adviseerden in 2007 om de blootstelling van hun medewerkers daaraan ‘zo ver mogelijk terug te dringen’, omdat het om ‘kankerverwekkende stoffen’ gaat die ook ‘schade aan de hartfunctie’ kunnen geven.
De deskundigen zeggen dat KLM en Schiphol niks hebben gedaan met hun waarschuwingen. ,,Je hebt de medewerkers de afgelopen 15 jaar lang blootgesteld terwijl dat niet nodig is”, zegt arbeidshygiënist Tamara Onos.
Aansprakelijk
De Inspectie SZW is inmiddels een onderzoek gestart naar het gevaar van het ultrafijnstof voor de platformmedewerkers op Schiphol. Dat moet begin 2022 zijn afgerond.
Vakbond FNV stelt de Schiphol Group en de afhandelingsbedrijven nu aansprakelijk voor de gezondheidsschade die platformmedewerkers ‘al jaren oplopen’. Precies twee jaar geleden kreeg de FNV op een meldpunt in een week tijd honderden klachten van platformmedewerkers op Schiphol, die kampen met gezondheidsproblemen.
Onlangs werd bekend dat Schiphol een onderzoek in opdracht van het kabinet naar de veiligheid op de platforms heeft gedwarsboomd. Daardoor is een rapport waarin wordt gesteld dat er veilig kan worden gewerkt en de vliegveiligheid is gegarandeerd, volgens de vakbond ‘onjuist’.
Joost van Doesburg van de FNV zegt nu tegen Zembla: ,,Wij zien dat onze leden ziek worden en eerder doodgaan door hun werkzaamheden. Die schade moet vergoed gaan worden.”
Reactie Schiphol
Schiphol ‘begrijpt dat medewerkers zich zorgen maken’ over gezondheidsrisico’s die ze lopen door dagelijks in de uitlaatgassen van vliegtuigen en dieselvoertuigen te werken. Dat laat een woordvoerster van de luchthaven weten. De luchthaven zou sinds 2007 ‘veel maatregelen hebben genomen’ om de uitstoot naar beneden te krijgen.
De luchthaven bevestigt van de waarschuwing op de hoogte te zijn en zegt sinds dat jaar maatregelen genomen te hebben. ,,Zoals elektrische voertuigen op de platformen, uitbreiden van stroomvoorzieningen van vliegtuigen en we investeren in duurzaam taxiën”, aldus de woordvoerster van Schiphol. Ook voeren Schiphol en KLM sinds 2007 metingen uit op het platform naar de uitstoot. ,,We blijven altijd onder de landelijke norm, en willen daarnaast de uitstoot verder naar beneden krijgen.” Volgens een KLM-woordvoerder zou een neerwaartse trend in die waarden te zien zijn.
Een KLM-woordvoerder zegt dat de ziektemeldingen van werknemers zijn ontvangen. ,,We zijn daarna gesprekken aangegaan en legden in bijzijn van deskundigen uit waar we mee bezig zijn. We nemen de zorgen zeer serieus.” KLM is ‘hartstikke hard bezig de uitstoot terug te drukken, maar dat kan niet van vandaag op morgen’.
KLM zegt dat vervolgonderzoek opgezet wordt naar de blootstelling van medewerkers aan ultrafijnstof. Een in oktober verschenen onderzoek van TNO geeft volgens Schiphol inzicht ‘in de specifieke locaties waar we met voorrang actie moeten ondernemen. Daar gaan we nu mee aan de slag’, staat in een schriftelijke verklaring.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hieronder onze populairste nieuwsvideo's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM26
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Mensenrechtencollege kritisch op OM na klimaatarrestaties: ‘Demonstratierecht onder druk’
Het demonstratierecht staat ‘ernstig onder druk‘ door het aanhouden van klimaatactivisten die opriepen tot de blokkade van de A12, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens dinsdag. ,,De overheid moet demonstraties faciliteren”, benadrukt het mensenrechtencollege. ,,Inzet van strafrechtelijke instrumenten om de organisatie van een demonstratie te verhinderen is een extreem zwaar middel dat niet makkelijk te rechtvaardigen valt.” -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Met video
Kamer botst met Rutte over mondkapjesbeleid in beginfase coronacrisis: ‘We worden besodemieterd’
Premier Mark Rutte ontkent dat de schaarste van beschermingsmiddelen in de coronatijd leidend was bij de verdeling van mondkapjes in de verpleeg- en gehandicaptenzorg, zoals een rapport over de beginfase van de coronapandemie stelt. Wel heeft het tekort aan mondkapjes volgens de premier meegespeeld, zei hij in een Kamerdebat. ,,Maar het was niet leidend.”
-
Veerboot losgeraakt van kade door windstoot in Eemshaven, meerdere schepen beschadigd
De veerboot MS Romantika is door een krachtige windstoot losgeraakt van de kade in de Eemshaven, waardoor het schip schade heeft opgelopen. Tijdens het incident waren er geen passagiers aan boord van het schip. Dat meldt Holland Norway Lines (HNL), de veerdienst die meerdere keren per week heen en weer vaart tussen de Groningse Eemshaven en Kristiansand in Noorwegen. -
-
-
Organisatie die problemen ouders in toeslagenaffaire moet oplossen dreigt vast te lopen
De organisatie die de problemen van gedupeerde ouders in het toeslagenschandaal moet oplossen, de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT), dreigt volledig vast te lopen. Ook zou er sprake zijn van een angstcultuur. Dat schrijft Nieuwsuur na gesprekken met tientallen medewerkers en oud-medewerkers van de UHT. -
41
Tachtig procent van de Nederlanders ‘niet echt of helemaal niet’ voorbereid op overstroming
Ruim tachtig procent van de Nederlanders geeft aan niet echt, of zelfs helemaal niet te zijn voorbereid op een overstroming. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Slechts vier procent van alle respondenten denkt dat de kans dat hun eigen woning gedeeltelijk onder water komt te staan in de komende tien jaar groot is. De hulporganisatie noemt de cijfers ‘zorgelijk’.
53 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerHenk Doddema
Don Wijnands
Francinia Steenstra
Anoniem
Reginald Grunder