Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Schiphol en NS zetten zich schrap voor westerstorm

Code OranjeNederland zet zich schrap voor de tweede storm van dit jaar die ons land vandaag zal teisteren. KLM annuleert uit voorzorg 220 Europese vluchten van en naar Schiphol. ProRail en NS laten minder treinen rijden. Het KNMI heeft code oranje afgegeven. 

Door de storm kunnen er minder banen worden gebruikt op luchthaven Schiphol. Vanwege de harde wind legt KLM het in- en uitladen van bagage, het tanken en het bevoorraden van de vliegtuigen morgen tussen 10.00 en 12.00 uur stil. Los van de geschrapte vluchten worden gedurende de dag ook vertragingen verwacht. 

De passagiers worden geïnformeerd en hun vluchten worden omgeboekt. KLM raadt passagiers aan om de website van de luchtvaartmaatschappij in de gaten te houden voor de meest actuele vertrek- en aankomstinformatie.

Schiphol heeft nog geen meldingen van geannuleerde vluchten binnengekregen van andere luchtvaartmaatschappijen. ,,Dat betekent niet dat dat niet nog kan komen", waarschuwt woordvoerder Paul Weber. ,,Vooral Europese vluchten hebben last van de storm."

Treinen

Ook andere instanties treffen voorbereidingen. Zo hebben ProRail en NS besloten de dienstregeling aan te passen. ,,In plaats van om het kwartier gaan op heel veel plekken in het land de treinen om het half uur rijden", laat woordvoerder Jaap Eikelboom weten. ,,We hebben die tijd nodig om omgevallen bomen en losgeraakte takken van het spoor te verwijderen. Daarvoor staan extra ploegen klaar."

De belangrijkste aanpassingen in de dienstregeling zijn dat er op bepaalde trajecten minder Intercity's en sprinters rijden tijdens de ochtend- en avondspits maar op andere trajecten de gehele dag.  

Op de lijn Utrecht – Almere rijden vandaag geen rechtstreekse treinen. De NS adviseert reizigers de trein via Weesp te nemen. 

HSL

Op de HSL tussen Rotterdam en Breda kunnen vanwege de storm geen treinen rijden. De Intercity Direct wordt tussen Breda en Rotterdam omgeleid en stopt ook op station Dordrecht, meldt de NS.

Alle OV-reizigers wordt aangeraden de reisplanners van de vervoersmaatschappijen in de gaten te houden. 

Tweede storm van het jaar

Met windstoten tot wel 130 kilometer per uur aan de westkust trekt vandaag de tweede storm van het jaar over het land. ,,De ontwikkeling van de stormdepressie neemt duidelijkere vormen aan. Zoals het er nu naar uitziet, trekt het stormveld vooral langs de westkust. Windkracht 9 of 10 is aan zee mogelijk tussen 09.00 en 14.00 uur", stelt meteoroloog Diana Woei van Weerplaza

Ook in de rest van het land gaat het flink waaien. Eerder was voor het hele land al code geel ingesteld, het KNMI gaf later code oranje af. 

Volgens Woei gaat het er nog harder aan toe dan tijdens de storm op 3 januari. ,,De locatie is nu anders. Toen werd met name het Waddengebied getroffen, nu krijgt de westkust het voor de kiezen. Ook landinwaarts zal de storm feller zijn."

Ze adviseert de tuin of het (dak)terras nog even goed te inspecteren. ,,Het gaat echt heel hard waaien’’, aldus Woei. ,,Je moet echt zorgen dat je alles wat los ligt naar binnen haalt. Of maak het heel goed vast.’’

Oppassen

De verwachte storm kan ook op de weg voor gevaarlijke situaties zorgen. Vooral tijdens de ochtendspits worden problemen verwacht. Een gebied met neerslag trekt dan van west naar oost over ons land. In het noordoosten is in de vroege ochtenduren kans op gladheid door sneeuw.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en het rijgedrag aan te passen. Vrachtwagens en automobilisten met een aanhanger moeten extra voorzichtig zijn. 

Op windgevoelige plekken zoals de Van Brienenoordbrug, Haringvlietbrug en de Moerdijkbrug worden extra zware bergers klaargezet om eventueel gestrande vrachtwagens snel te bergen. Volgens Rijkswaterstaat heeft de storm langs de kust weinig invloed op de waterstanden. Wel is er een kans dat de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel en de Ramspolkering bij Kampen dichtgaan; in het IJsselmeergebied worden verhoogde waterstanden verwacht.

De sneeuw gaat in de tweede helft van de ochtend over in regen, de gladheid verdwijnt dan weer. Ook de wind neemt in de loop van de middag geleidelijk af in kracht.

Bekijk in onderstaande video hoe weerdienst Weerplaza zich voorbereidde op de westerstorm.