Schiphol: groei naar 540.000 vluchten past binnen milieunormen
Luchthaven Schiphol kan de komende jaren doorgroeien zonder de geluidsnormen te schenden. Dat stelt de luchthaven op basis van de concept milieu effect rapportage (mer) die het liet opstellen. Een groei tot 540.000 vliegbewegingen in 2023 behoort tot de mogelijkheden, stelt Schiphol. Het rapport ontmoet meteen al veel kritiek.
Nu ligt het plafond nog op 500.000 vliegbewegingen. Die afspraak geldt tot 2020. Voor de periode daarna (2020-2030) moet nog dit jaar een akkoord worden bereikt tussen luchthaven, omwonenden en overheid. Met de mer, die vanavond gepubliceerd is, neemt Schiphol een voorschot op dat overleg.
De groei is volgens Schiphol mogelijk omdat vliegtuigen stiller worden. Afgesproken is dat van die berekende winst de helft toevalt aan de omgeving (minder overlast) en de helft aan de sector (meer vliegtuigen).
Schiphol zegt dat een groei naar 540.000 niet per se een concreet voorstel is van de luchthaven, en dat er uiteindelijk een door alle partijen gedragen groeiafspraak moet komen. Toch is het getal vermoedelijk niet per ongeluk gekozen. Schiphol maakt er geen geheim van ‘een gematigde en gecontroleerde groei’ na te streven.
Niet toevallig
Ook het genoemde jaartal is niet toevallig gekozen. In 2023 staat een herinrichting van het luchtruim gepland. Die is voor Schiphol erg belangrijk. Net als het milieu is de veiligheid een belangrijke begrenzer van de groei. Met de huidige indeling van het luchtruim kan Schiphol niet veel kanten meer uit: de ruimte is zo ongeveer wel benut.
De vraag is hoe het rapport van Schiphol ontvangen wordt. De Omgevingsraad Schiphol van Hans Alders heeft als afscheidsopdracht meegekregen voor kerst een afgewogen advies te geven. De laatste tijd staan de omwonenden en luchtvaartsector echter lijnrecht tegenover elkaar. Als zij er niet uitkomen, hakt de politiek de knoop door.
Onderuit
Deskundigen zijn uiterst kritisch over het milieurapport. Dat stellen ze in een contra-onderzoek dat op verzoek van de luchthaven is gemaakt. Die second opinion is opgesteld door Milieufederatie Noord-Holland, een bewonersdelegatie, consultants van adviesbureau PwC en luchtvaartadviesbureau Moving Dot. Het onderzoek zou onder meer op basis van verouderde methoden zijn uitgevoerd.
De Natuur en Milieufederatie Noord-Holland stelt dat het rapport onvoldoende de daadwerkelijke effecten voor mens en milieu in de leefomgeving analyseert. Metingen zouden anders uitpakken dan de gebruikte berekeningen. Ook zouden de klimaateffecten van de vliegbewegingen onvoldoende in kaart zijn gebracht. Alternatieven, zoals de trein als alternatief voor korte vluchten, zijn niet onderzocht. Bovendien wordt de uitstoot van ultrafijnstof volledig buiten beschouwing gelaten.
Ingenieur Leon Adegeest, die eerder fouten ontdekte in berekeningen voor Lelystad Airport, is één van de critici. Volgens hem is toegewerkt naar een gewenste uitkomst. ,,Je krijgt het onbehaaglijke gevoel: men wil niet weten of het klopt", zegt hij tegen EenVandaag. Men wil alleen het eindantwoord horen: ‘We kunnen groeien naar 540.000 vliegbewegingen.’”
Vergrootglas
De groei van het vliegverkeer ligt onder een vergrootglas, omdat de sector wereldwijd steeds meer bijdraagt aan de uitstoot van schadelijke stoffen. Concrete acties om die vervuiling in te dammen zijn tot nu toe zwaar onvoldoende, stellen critici.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Boeren hebben met trekker machtig wapen in handen: wat kan politie doen tegenover enorme voertuigen?
Boeren hebben met hun trekker een machtig wapen in handen tijdens de protesten. Een blokkade lost de politie niet even zomaar op. -
PREMIUMColumn43
Het ter discussie stellen van de zo geprezen Nederlandse tolerantie is nodig
Joyce Sylvester schrijft wekelijks over onderwerpen die haar raken. Deze week een column over discriminatie. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUM
Inge uit Hoek begroef haar poes Sparkle (dacht ze), tot die tien maanden later met vijf kittens weer opdook
Inge Bauweraerts kan het nog steeds amper geloven. Een klein jaar geleden begroef ze haar poes Sparkle in haar tuin in Hoek. Dacht ze. Sinds een paar dagen is Sparkle namelijk weer thuis. En ze is niet alleen; ze is vijf kittens rijker.
-
PREMIUM
Moord op Michaël (30) al tien jaar onopgelost: ‘Hij was een lieve vader’
Michaël ten Napel (30) werd tien jaar geleden vermoord en achtergelaten in de polder bij Westdorpe. Zijn dood is nooit opgehelderd. Wat is het verhaal achter het onstuimige leven dat eindigde in een sloot? ,,Hopelijk doen mensen een keer hun mond open’’, zegt broer Roberto. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Overheid moet wachtende tbs'ers tienduizenden euro's betalen
Door een tekort aan plekken in tbs-klinieken moet het kabinet de komende jaren tienduizenden euro’s aan wachtende patiënten betalen. De afgelopen 18 maanden is 57.000 euro uitgekeerd aan tbs’ers.