Schiphol moet fors krimpen van kabinet: 50.000 vluchten minder
Het kabinet wil dat de nationale luchthaven Schiphol fors gaat krimpen. Het aantal vliegbewegingen zou terug moeten met minstens 50.000. Dit komt neer op een krimp van 10 procent.
Meerdere goed ingevoerde bronnen bevestigen in grote lijnen berichtgeving daarover in De Telegraaf. Momenteel worden er op Schiphol zo’n 500.000 vliegbewegingen gemaakt, daar zouden er nog 450.000 of zelfs slechts 440.000 van overblijven.
Dat Schiphol van de overheid moet krimpen is een keerpunt. De afgelopen decennia vonden opeenvolgende kabinetten dat de nationale luchthaven moest groeien. Binnenkort wordt in de ministerraad besloten over het precieze aantal.
Heikelpunt zou nu vooral het geluidsoverlast zijn die de luchthaven veroorzaakt voor omwonenden. Dit wordt vastgelegd in het zogenoemde Luchthavenverkeerbesluit. Daarin wordt onder meer besloten over de geluidshinder die de luchthaven mag veroorzaken. ,,Geluidshinder is een voornaam punt”, bevestigt een goed geïnformeerde bron. Omwonenden hebben veel last van de herrie. Naast dat besluit moet Schiphol dit jaar ook nog een nieuwe natuurvergunning zien te krijgen en ook dat zou problemen geven.
Topdrukte
Volgens de bronnen heeft de voorgenomen krimp van Schiphol ‘nog niet eens zozeer te maken met de huidige drukte op de luchthaven’. ,,Het kabinet heeft zich daarvoor al voorgenomen om te snijden in het aantal vluchten’’, zo klinkt het.
In het coalitieakkoord was het kabinet ook al kritisch over de nationale luchthaven. ‘Er moet aandacht zijn voor het verminderen van de negatieve effecten van luchtvaart op mens, milieu en natuur’, zo stond al te lezen in het akkoord dat VVD, D66, CDA en ChristenUnie in december presenteerden. ‘Er spelen rond de luchthaven diverse uitdagingen op het gebied van stikstof, (ultra)fijnstof, geluidsoverlast, leefomgevingskwaliteit, veiligheid en woningbouw.’ Het kabinet beloofde hierover in 2022 te besluiten.
Voor het kabinet stond toen al wel vast dat ‘ook de luchtvaart een bijdrage moet leveren aan het terugdringen van de CO2-emissies’. Ook wil deze regering ‘het vliegen over korte afstanden ontmoedigen’.
Een bron stelt dat het hierdoor ‘schuurt tussen KLM en Schiphol’. ,,Hierbij vallen harde woorden.’’
Onze grootste luchthaven had lange tijd een goede naam over de hele wereld. Dat imago ligt volledig aan diggelen. Bezoekers spreken schande van de chaos en lange wachtrijen. Het ergste: de directie en het kabinet creëerden zelf het probleem door voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten.
Blader in de interactieve tijdlijn hieronder door belangrijke momenten rondom het Schiphol-fiasco. De tekst gaat daarna verder.
Al vele decennia staat groei van de Siamese tweeling Schiphol en KLM bovenaan de politieke agenda. Omwonenden klagen over geluid, milieugroeperingen over uitstoot, vakbonden over salarissen, en onderaan de streep gaan er elk jaar meer passagiers de lucht in. In 1994 waren het er op Schiphol 31 miljoen, in recordjaar 2019 liefst 71 miljoen.
Groei, groei, groei: het was ‘een mantra waar niet tegenop te boksen viel’, zegt Suzanne Kröger, als Kamerlid van GroenLinks jarenlang onderdeel van de Kamercommissie luchtvaart. ,,Je kunt tal van Kamervragen stellen en moties indienen, maar als er in de kern wordt gestuurd op groei en groter worden, dan leidt dat uiteindelijk allemaal nergens toe.”
Politiek Den Haag schreeuwt nu moord en brand over de chaos op Schiphol, maar jarenlang drong de staat zélf aan op het omlaag brengen van de kosten. Meer dan vijftien jaar geleden verdiende een beveiliger in dienst van Schiphol volgens FNV-onderhandelaar Joost van Doesburg zo’n 3500 euro. ,,Een beveiliger die er nu werkt verdient nog maar 2200 à 2400 euro’’, schetst de vakbondsman het schrille contrast. Beveiliging werd uitbesteed en er ontstond moordende concurrentie. ,,Vijf beveiligingsbedrijven werkten elkaar de tent uit.’’
Met die kennis is de frustratie van VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis begin deze maand lastig te begrijpen. In de talkshow Op1 ging hij in op de ‘vreselijke verhalen’ die hij had gehoord van passagiers die op Schiphol in de rij moesten staan. Hij werd recht in zijn gezicht uitgelachen, omdat hij daarmee zou doen alsof het leed vergelijkbaar was met dat van de oorlog in Oekraïne. Maar die hoon had er volgens vakbondsman Joost van Doesburg ook mogen zijn, omdat het liberale beleid van zijn partij die chaos mede veroorzaakte. De FNV’er noemt dit ‘ontluisterend’. Over wanbetaling van beveiligers en bagage-afhandelaars sprak Koerhuis met geen woord, over de kostenbesparingen van de afgelopen jaren evenmin.
Al eerder vandaag werd bekend dat reiskoepel ANVR een rechtszaak aanspant tegen Schiphol:
Lees hier hoe het kabinet zélf drukte op kosten: Beveiliger ging van 3500 euro naar 2200 per maand
Lees hier de reconstructie: Van visitekaartje tot schandvlek: hoe kon Schiphol ooit zover afglijden?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over de chaos op Schiphol:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Blijft bier beter in blik of in glas? En hoe tap je een perfecte pint? Expert geeft haar beste tips
Hoe tap je een perfect biertje? En als je geen tap hebt: hoe kan je je bier het best in een glas schenken zodat je een mooie schuimkraag krijgt? Waarom is een schuimkraag zo belangrijk?De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem geeft de antwoorden op de Dag van het Bier. -
PREMIUMReconstructie
Van visitekaartje tot schandvlek: hoe kon Schiphol ooit zover afglijden?
Onze grootste luchthaven had lange tijd een goede naam over de hele wereld. Dat imago ligt volledig aan diggelen. Bezoekers spreken schande van de chaos en lange wachtrijen. Het ergste: de directie en het kabinet creëerden zelf het probleem door voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten. Reconstructie van een aangekondigde ramp. -
Wat is het bestbetaalde beroep van Nederland?
,,Ik ga datgene studeren waarmee ik het meeste geld kan verdienen’’, zei een vriendje van het kind van Peter Olsthoorn, journalist voor Intermediair. Maar in welke beroepsgroepen zijn de salarissen het hoogst, zowel in Nederland als in andere landen? Peter zocht het uit. -
PREMIUM
‘Perfect storm’ op nieuwbouwmarkt: minder woningen door tekorten en stijgende kosten
De nieuwbouw verkeert in zwaar weer. Het aantal aangeboden en verkochte nieuwe koopwoningen is weggezakt tot het niveau van 2013, toen de woningmarkt een dieptepunt bereikte. Dat blijkt uit de nieuwste monitor koopwoningen van TU Delft. -
Streep door zomervluchten? Schiphol komt deze week nog met plan om chaos hoofd te bieden
Schiphol geeft naar verwachting nog deze week duidelijkheid over het verminderen van het aantal passagiers om de zomerdrukte op de luchthaven het hoofd te bieden. Momenteel wordt nog gekeken naar de mogelijkheid om passagiers om te boeken en of er vluchten vanaf andere luchthavens kunnen worden uitgevoerd. Verder zal een boekingsstop worden ingesteld.
-
met video
Grote paniek bij reizigers om vakantievluchten: ANVR sleept Schiphol voor de rechter
Er is grote paniek onder reizigers of hun reis deze zomer nog wel doorgaat, nu Schiphol een nog onbekend aantal vakantievluchten gaat schrappen. Reisorganisaties worden platgebeld door verontruste klanten. Reiskoepel ANVR verwacht zeker tientallen miljoenen euro's schade en spant een rechtszaak aan tegen Schiphol. -
Zo weet je of de airco van je auto aan onderhoud toe is
De airconditioning in je auto draait bij deze zomerse temperaturen overuren en is daardoor eerder toe aan onderhoud. Maar hoe weet je precies wanneer het tijd is om je airco bij te laten vullen? -
PREMIUM
Hoe het kabinet drukte op kosten Schiphol: beveiliger ging van 3500 euro naar 2200 per maand
Politiek Den Haag schreeuwt moord en brand over de chaos op Schiphol, maar jarenlang drong de staat zélf aan op het omlaagbrengen van de kosten.
49 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerHans Teunissen
Paul Jong
Paul Jong
A Oers
Eric Bolles