Volledig scherm
© ANP

Schippers: thuiszorg voortaan zelf betalen

Edith Schippers pleit ervoor dat de meeste mensen zelf hun thuiszorg moeten gaan betalen. Volgens regeringspartij VVD wordt het zorgstelsel anders onbetaalbaar.

Dat meldt het AD. Ouderen die zorg nodig hebben moeten zelf hulp regelen in hun omgeving van bijvoorbeeld familie of vrienden. Alleen wie het anders niet redt, moet nog thuiszorg van de overheid krijgen. Dat vindt minister Edith Schippers (Volksgezondheid), de nummer twee van de VVD-lijst.

Op dit moment betalen mensen al een eigen bijdrage voor thuiszorg. Maar dat is voor de VVD niet genoeg. Als het aan hen ligt krijgt in principe niemand het nog, tenzij iemand helemaal geen familie of vrienden heeft om op terug te vallen. Volgens Schippers is dat onontkoombaar wil de zorg betaalbaar blijven. Uit berekeningen blijkt dat een doorsneegezin nu 11.000 euro per jaar aan zorgkosten betaalt.

Zo'n 630.000 mensen in Nederland krijgen nu een vorm van thuiszorg. Schippers kan niet aangeven hoeveel van hen dat zouden verliezen. Volgens haar moet dat per persoon worden beoordeeld. SP, PvdA en PVV zijn tegen korten op de ouderenzorg. Schippers vindt dat zij hun kop in het zand steken: 'Ze hebben de mond vol van solidariteit, maar bij hen is de gewone man de dupe. Voor hem wordt de zorg onbetaalbaar.'