Volledig scherm
Vandaag werden de onderzoeksresultaten naar de dodelijke schietpartij in april in Alphen aan den Rijn bekend gemaakt. FOTO ANP

Schizofrene Tristan haatte God

UpdateTristan van de Vlis, de schutter die op 9 april van dit jaar binnen drie minuten zes mensen doodschoot in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn, had een grote hekel aan God.

Volledig scherm
Tristan van der Vlis.

Dit blijkt uit de vandaag door chef Jaco van Hoorn van het korps Hollands-Midden gepresenteerde onderzoeken naar aanleiding van het bloedbad in Alphen aan den Rijn.

Eerdere zelfmoordpoging
Van Hoorn maakte ook bekend dat Tristan van der Vlis in 2008 twee pogingen tot zelfmoord heeft gedaan.  2008 was ook het jaar waarin Van der Vlis een wapenvergunning kreeg, nadat een eerder verzoek daartoe (in 2005) was afgewezen.

'Het Tegenwoord'
Sinds 2001 toonde Tristan een grote belangstelling voor religie. Maar al snel kwam hij in conflict met God. Hij stelde God aansprakelijk voor alle leed in de wereld, en ook zijn eigen leed verweet hij God.
Van der Vlis, die christelijk is opgevoed, voelde zich afgewezen door God. 'Ik heb veel gebeden en er is nooit een gebed verhoord. Toch geloof ik', schreef Van der Vlis.

Zijn haat ging zo ver, dat hij zelfs een eigen bijbel ging schrijven, die hij 'Het Tegenwoord' noemde. 'Wie met God bidt, praat met de duivel zelf, schreef hij. Volgens Tristan kon hij God alleen straffen 'door zijn schepselen pijn te doen.'

'Paranormaal onderzoeker'
Tristan was gefascineerd door de dodenwereld en beweerde dat hij stemmen van overledenen hoorde. Hij werd regelmatig 'aangetikt' door geesten. Op zijn telefoon is een filmpje gevonden van een Ouijabord. Zo'n bord bestaat uit een plankje op wieltjes en een speelvlak waarop letters en veelgebruikte woorden staan afgedrukt. Met zo'n bord zou er gecommuniceerd kunnen worden met geesten.

Ook was Tristan druk in de weer met een zogenaamde EVP-recorder, (Electronic voice phenomenon), een opnameapparaat waarmee stemmen uit het 'dodenrijk' opgenomen zouden kunnen  worden. Afgelopen winter heeft hij zelf 's nachts een kerkhof bezocht, met als doel stemmen van overledenen op te nemen.

'Spree shootings'
Uit analyse van zijn internetgebruik is ook naar voren gekomen dat Tristan een grote belangstelling had voor zogenaamde 'spree shootings'.  Dit zijn schietpartijen waar een dader in korte tijd veel slachtoffers maakt en de dader zich daarna van het leven berooft. De beruchte schietpartij in Columbine in de Verenigde staten uit 1999 had zijn bijzondere belangstelling.

In totaal is hij ruim 18 uur hij online bezig geweest met deze schietpartij. En dan vooral het meisje Rachel Scott, het eerste slachtoffer van de Columbine schutters. Zij vroegen aan het meisje of ze in God geloofde. Toen het meisje dit bevestigde, werd zij zonder pardon doodgeschoten. Later werd overigens door de FBI ontkend dat deze conversatie had plaatsgevonden.

Motief
Van der Vlis was schizofreen. Die ziekte gaf zeer waarschijnlijk de doorslag bij zijn actie, zei hoofdofficier van justitie Kitty Nooy vandaag. Zijn intense haat tegenover God wordt uiteindelijk gezien als een belangrijk motief voor de dramatische schietpartij in het winkelcentrum. Tristan zag geen andere uitweg dan zichzelf te doden, nadat hij God had gestraft door 'zijn schepselen pijn te doen.'

Naar de geestelijke gezondheid van Tristan hebben de onderzoekers slechts beperkt onderzoek kunnen doen. De bevindingen komen voornamelijk uit getuigenverklaringen. Het onderzoeksteam had graag de medische dossiers over Van der Vlis gehad, maar een verzoek daarvoor werd geweigerd door de GGZ op basis van het medisch beroepsgeheim.