Volledig scherm
Scholen en kinderopvangcentra willen graag in een kindcentrum werken, maar een woud van regeltjes staat dat in de weg. © R Nanninga

Scholen en kinderopvang boos over wirwar van regeltjes

Scholen en kinderopvangcentra zijn boos dat de weg nog steeds niet is vrijgemaakt om gezamenlijk verder te gaan als kindcentrum. Ze willen als één organisatie, onder één dak opvang en onderwijs bieden aan kinderen van 0 tot 12 jaar, maar regels maken dat nu moeilijk. ,,Het hangt met plakband aan elkaar."

Quote

Wij vinden dat een gemiste kans. Hiermee worden kinderen kansen ontzegd

Annemieke Kooper, woordvoerder PO Raad

Ze werken met dezelfde pedagogische methodes, kinderen kunnen tussen de lessen door spelen tijdens opvanguurtjes en de naschoolse opvang sluit precies aan bij wat de leerlingen op school leren. Op steeds meer plekken in het land werken basisscholen en kinderdagverblijven intensief samen in zogenoemde integrale kindcentra (ikc). 

Uit een eerdere peiling van de PO Raad blijkt dat driekwart van de schoolbesturen een kindcentrum wil opzetten, maar tegen een woud van regeltjes aanloopt. ,,Wij vinden dat een gemiste kans. Hiermee worden kinderen kansen ontzegd", reageert woordvoerder Annemieke Kooper. 

Als scholen tijdens lesuren een pedagogisch medewerker in de klas krijgen voor hulp moeten ze bijvoorbeeld btw betalen. De administratie van scholen (publiek geld) en kinderopvang (commercieel) moet strikt gescheiden blijven. En tijdens de lesuren mag een leraar in een lokaal staan met oneindig veel kinderen, tijdens de opvanguren geldt een maximum van 20 à 22 met twee pedagogisch medewerkers. 

Basisscholen en kinderopvangcentra hoopten op hulp van de regering. Maar voorlopig staan ze in de wacht. ,,In het regeerakkoord staat geen letter over kindcentra en nu komt minister Slob (Onderwijs) pas volgend jaar met een reactie. Zo gaat het nog lang duren voordat er regels worden veranderd'', legt Gijs van Rozendaal, van belangenvereniging Kindcentra 2020, uit. 

Aanmodderen

Met als gevolg dat de scholen en kinderopvangcentra die tóch door willen, moeten aanmodderen om aan alle regels te voldoen. ,,Sommige scholen richten zelf een kinderopvang op om het voor elkaar te krijgen. Dit kost onnodig veel tijd, geld en energie. Het hangt met plakband aan elkaar'', stelt Rozemarijn Boer, beleidsmedewerker bij VOS/ABB, vereniging van openbare basisscholen. 

Ze zijn teleurgesteld en boos dat de regering niet meer haast maakt om de weg vrij te maken voor kindcentra. Want, zeggen ze, onderzoeken wijzen uit dat met zo'n leerlijn van 0 tot 12 jaar het meeste uit de kinderen kan worden gehaald. En er ligt al sinds maart een rapport over wat er moet gebeuren. Daar is nog helemaal niets mee gedaan. 

De scholen en kinderopvangcentra hopen dat de Tweede Kamer wakker wordt en minister Slob achter de vodden gaat zitten. Het ministerie van Onderwijs kan er niets over zeggen, anders dan dat Slob voor de zomer van 2018 met een reactie komt.