Volledig scherm
Kinderen tijdens het maken van de eindtoets © Marco De Swart

Scholen kiezen vaker voor andere eindtoets dan de Cito-test

Er gaan dit jaar flink minder basisscholieren de eindtoets van het Cito maken, meldt de Algemene Onderwijsbond op basis van voorlopige cijfers. In april buigen zich volgens deze organisatie ruim 107.000 leerlingen zich over de Cito-toets. Dat is circa 60 procent van het totaal aantal achtstegroepers dat aan een eindtoets moet geloven. In 2015 maakte nog 86 procent van zulke kinderen de Cito-test.

Scholen mogen voor andere toetsen kiezen, als die tenminste zijn goedgekeurd door het ministerie van Onderwijs. De zogenoemde IEP Eindtoets en de ROUTE8-toets worden inmiddels volgens de bond steeds vaker aan de scholieren voorgelegd. Het aantal leerlingen dat aan de IEP-toets moet, is vergeleken met 2015 verzesvoudigd (naar 45.000). Ook de ROUTE8-toets wordt populairder. In 2015 maakten bijna 3500 kinderen deze test, dit jaar zijn het er al vijf keer zoveel.

Landelijke trend

Het breken met Cito is een landelijke trend. Vooral in Rotterdam, Zwolle, Eindhoven en Apeldoorn maken steeds meer kinderen de eindtoets van een van de vijf Cito-alternatieven. Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiding (AVS), beweert dat de belangrijkste reden is dat de Cito-toets drie dagen duurt, terwijl sommige alternatieven maar twee ochtenden in beslag nemen.

,,Daarnaast zijn er testen van bijvoorbeeld IEP en Route 8 die zich automatisch aanpassen aan het niveau van het kind. Zijn er vier vragen achter elkaar fout ingevuld, daalt het niveau van de volgende vraag. Of andersom. Daar is in deze tijd vraag naar. Cito doet dat niet.''