Volledig scherm
Hans van Soest. © AD

Scholen kunnen geen rekening houden met tere zieltjes van ouders

CommentaarDat een school ouders 500 euro schadevergoeding moet betalen omdat hun kind niet op de schoolfoto stond, is bizar. Vooral om het argument dat de kantonrechter aandroeg: discriminatie. Dat vindt chef parlement Hans van Soest. 

Quote

Er is altijd wel iemand die zich gediscrimi­neerd kan voelen

Je zult toch schooldirecteur zijn. Het Offerfeest voor moslims is geen officiële feestdag, maar scholen mogen kinderen geen vrije dag weigeren wanneer ouders die aanvragen om religieuze redenen. Hetzelfde geldt voor bijzondere familiefeesten. Een prima pragmatische regeling.

Dat een Haagse school op het Offerfeest de schoolfotograaf liet komen, was onhandig. Er waren meerdere kinderen vrij. Maar dat je als ouder vervolgens naar de rechter stapt om smartengeld te eisen voor je beschadigde kind, is ronduit hysterisch. De school heeft excuses aangeboden en de schoolfotograaf op een later tijdstip laten terugkomen. Volwassen mensen denken dan: de kous is af.

Jom Kipoer

Volgens de rechter heeft de school in strijd gehandeld met de wet op gelijke behandeling. Het gevolg van deze uitspraak is dat scholen voortaan ook niets meer kunnen plannen op Jom Kipoer, Holifeest, Divali, Dankdag voor het Gewas en Arbeid of de vijftigjarige bruiloft van opa en oma van iedere willekeurige leerling. Ook allemaal dagen waarop een school volgens de wet geen vrij mag weigeren.

We kunnen van scholen niet verwachten dat ze rekening houden met de tere, soms al te snel aangebrande zieltjes van sommige ouders. Dat zij nu wel in die positie zijn gebracht, maakt het voor scholen bijkans onmogelijk om nog iets te organiseren naast het dagelijkse lesgeven. Schoolfoto’s, sportdagen, musicals, schoolfeesten, er is altijd wel iemand die zich gediscrimineerd kan voelen. Dit maakt de schooltijd voor kinderen een stuk minder leuk.

De uitspraak van de rechter dient altijd gerespecteerd te worden, anders kunnen we de rechtsstaat net zo goed meteen opdoeken. Maar eerlijk is eerlijk, sommige rechters doen wel hun best om het vertrouwen in hun kunnen te ondermijnen.