Volledig scherm
Ondanks de aanslag gaan veel schoolreisjes naar het hart van Londen gewoon door.

Scholen laten zich niet afschrikken door terreur Londen

Veel scholen die nog uitstapjes hebben gepland naar Londen, laten zich niet afschrikken door de aanslag van gisteren. Bij grote specialisten in schoolreisjes zijn nog nauwelijks annuleringen binnengekomen.

Volledig scherm
Een klas van het Mollerlyceum poseert in Londen voor de Tower Bridge. De groep was gisteren getuige van de aanslag. © Facebook Mollerlyceum Bergen op Zoom

Bij Europa Speciaal Reizen meldde tot nu toe geen enkele school zich, Senlac Tours UK Specialist kreeg één vraag van een school die informeerde wat nu wijs is om te doen. Volgens eigenaar Michiel Roelse van Senlac is het moeilijk een advies te geven aan schoolbesturen, maar het bedrijf blijft reizen aanbieden, zolang Buitenlandse Zaken geen negatief reisadvies geeft. 

Roelse: ,,Dat is er niet, dus vinden wij dat de reizen zoveel mogelijk door moeten gaan. Terreurdreiging wordt nu eenmaal niet meer of minder na een gepleegde aanslag. Al begrijp ik heel goed dat schoolbesturen andere afwegingen maken, bijvoorbeeld als veel ouders zich er niet prettig bij voelen.’’

Wisselend

Scholen die nog in Londen zijn, reageren wisselend op de aanslag. Zeventig leerlingen van de Rooi Pannen in Eindhoven blijven gewoon in Londen, besloot het schoolbestuur na overleg met de ouders. De leerlingen waren op het moment van de aanslag aan de andere kant van de stad en kregen in eerste instantie niets mee van de chaos. De scholieren komen morgen terug, zoals gepland. Leerlingen van het Mollerlyceum uit Bergen op Zoom komen vanmiddag al wel terug, omdat enkele van hen ooggetuige waren van de aanslag.

Quote

Ik had me er erg op verheugd, maar het is wel terecht dat we niet gaan

Andy van Sundert

Het Newman College in Breda zou vanmorgen vroeg vertrekken, maar gisteravond is besloten om die reis af te lasten. Volgens rector Raymond van Velthoven was gisteren aan het eind van de middag nog zoveel onduidelijk over de precieze omvang van de aanslag, dat de school geen enkel risico wilde lopen. Nu wordt bekeken of de reis later dit jaar alsnog kan worden ingehaald. ,,Het is zeker niet zo dat we nu helemaal niet meer naar Londen gaan’’, zegt Van Velthoven.

Leerling Andy van Sundert (15) baalde in eerste instantie flink van het besluit, maar heeft er nu wel begrip voor. ,,Ik had me er erg op verheugd, maar het is wel terecht dat we niet gaan. We zaten anders wel erg dicht bij de plek waar het is gebeurd.’’

Gewend

Ook toeristen laten zich vooralsnog niet afschrikken door de aanslag. Bij TUI en reisorganisatie Slangen Reizen hebben zich nog geen ongeruste toeristen gemeld. ,,We hebben geen annuleringen ontvangen en ook geen bezorgde mensen aan de telefoon gehad’’, vertelt woordvoerder Wil Joosten van Slangen Reizen. Alle bussen van de reisorganisatie zijn gisteren en vanochtend gewoon volgens plan naar Londen vertrokken. ,,Het lijkt erop dat Nederlanders gewend raken aan terrorisme en aanslagen’’, aldus Joosten.