Volledig scherm
Kinderen zitten vaak aan te hoge of lage tafels. © anp

Scholen, let op voor tabletnek bij kinderen

Veel leerlingen op de bassischool hangen onderuit op hun stoel of zitten achter een te hoge of juist te lage tafel. Daardoor groeit het aantal kinderen met rug- en nekklachten. Houdingexperts slaan alarm. 

Er moet meer aandacht komen voor hoe kinderen in de klas op hun stoel zitten. Dat stellen houdingexperts. Terwijl arbodiensten strikte eisen stellen aan goede werkplekken in het bedrijfsleven, worden de regels voor kinderen aan de laars gelapt. 

Leraren weten niet goed genoeg waar ze op moeten letten en zetten de kinderen aan te lage of te hoge tafels, waardoor risico op rug- en nekklachten ontstaat. Basisscholen hebben weliswaar tafels en stoelen in verschillende hoogtes, maar geven de leerlingen vaak niet de juiste maten. 

Kinderrug 

Quote

De zittende leefstijl van kinderen veroor­zaakt chronische aandoenin­gen en pijn op latere leeftijd

Piet van Loon, Houding Netwerk Nederland

Die zithouding baart experts zorgen, omdat het aantal kinderen met rug- en nekklachten groeit. ,,We wisten ooit goed dat verkeerd zitten op scholen de kinderrug vervormt en de rug geen goed doet. Maar die kennis is bijna verdwenen’’, aldus Piet van Loon, orthopedisch chirurg en mede-oprichter van Houding Netwerk Nederland (HNN). ,,De zittende leefstijl van kinderen veroorzaakt chronische aandoeningen en pijn op latere leeftijd. Dat weten ze ook op het ministerie van Volksgezondheid.''

Chirurgen en fysiotherapeuten zien al meer kinderen met krom gegroeide ruggen en nekklachten, de zogenoemde tabletnek of gameboyrug. Kinderen spelen minder buiten en brengen meer tijd achter de iPad door. Nu ze op school vaker digitale lessen volgen, wordt houding belangrijker, stellen experts. 

Preventie

Quote

Kinderen zitten het liefst aan een te hoge tafel. Dan voelen ze zich groter

Margo van Hartingsveldt, lector ergotherapie

De houdingexperts klopten bij het ministerie aan voor meer preventie. Dat verwijst echter door naar gemeenten, omdat die verantwoordelijk zijn voor jeugdgezondheidszorg. 

Uit eerder onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) op acht basisscholen blijkt dat het gros van de leerlingen aan te hoge tafels zit. Daarbij bestaat het risico dat ze onderuitzakken, omdat ze niet goed met hun voeten bij de grond kunnen. Die houding veroorzaakt juist rugproblemen. ,,Maar kinderen zitten het liefst aan een te hoge tafel. Dan voelen ze zich groter’’, weet Margo van Hartingsveldt, lector ergotherapie.

Kantoorbaan

Kinderen brengen zo’n vier uur zittend door op school. Het is net een kantoorbaan, zegt Yolanda van Hoorn, die met Zit met Pit houdinglessen aan leerlingen geeft. Maar ook de leraren kunnen bijscholing gebruiken. Van Hoorn: ,,Alleen bij schrijflessen wordt erop gelet, maar ze worden zonder advies achter een computer of iPad geplant.’’