Volledig scherm
© ANP XTRA

Scholen over de schreef met verplichte tablets

Middelbare scholen verplichten ouders steeds vaker peperdure tablets aan te schaffen voor hun kinderen. Daarmee overtreden ze de regels. Hooguit mogen ze een vrijwillige ouderbijdrage vragen.

Ouders doen meer en meer hun beklag bij vertegenwoordiger Ouders & Onderwijs, kloppen bij de Stichting Leergeld aan voor financiële hulp of wenden zich tot verzekeraar Arag met vragen. Een tablet kost al gauw honderden euro's.

De ouders mogen van Ouders & Onderwijs wel wat harder klagen. ,,Veel ouders kennen de regels niet en betalen gewoon'', aldus medewerker Mark Weghorst. ,,Ze weten niet dat ze helemaal niet voor de kosten hoeven op te draaien.''

Gezinnen komen er veelal bij toeval pas achter dat de school zich niet aan de regels houdt, als de iPad al is gekocht. Weghorst: ,,Via via horen ze dat wat de school doet eigenlijk niet mag, maar ze willen de relatie met school niet op het spel zetten, dus klagen ze niet snel.''

Volledig scherm
© Hollandse Hoogte

Begroting
Middelbare scholen stappen steeds meer over op het gebruik van digitale leermiddelen. In hun begroting houden ze er al rekening mee dat de ouders voor de aanschaf opdraaien, terwijl ze dat helemaal niet mogen vragen. De regering heeft namelijk strikte regels omtrent de aanschaf van digitale middelen. Als de tablets noodzakelijk zijn om de lessen te volgen, zijn scholen verplicht die zelf te betalen voor hun leerlingen. Alle verplichte lesstof komt voor rekening van de scholen, daar mogen ze hooguit een vrijwillige bijdrage voor vragen.

Behoren de iPads niet tot het verplichte lesmateriaal, dan ligt de zaak ingewikkelder. Scholen hoeven de tablets dan níet aan te schaffen, maar evenmin kunnen ze de ouders daartoe dwingen. Hooguit mogen ze in een dergelijk geval een vrijwillige ouderbijdrage vragen. Veel scholen laten na te vermelden dat de bijdrage vrijwillig is. Ze stellen in nieuwsbrieven of schoolgidsen dat de aanschaf van de iPads voor rekening van de ouders komt. De installatie van het lesmateriaal betalen de scholen wél. Sommige laten het woord 'vrijwillig' achterwege, andere komen met een betaalregeling op de proppen of bieden ouders slechts een korting aan.

Onderwijsinspectie
De Stichting Leergeld merkt dat ouders dat bedrag lang niet altijd kunnen ophoesten. Zij vragen hulp bij de stichting, maar die vergoedt in principe geen iPads. ,,We proberen altijd met de betreffende scholen in gesprek te gaan'', zegt directeur Gaby van den Biggelaar. Als scholen de aanschaf blijven verplichten, meldt de stichting dit bij de Onderwijsinspectie.

Sectororganisatie VO-raad vindt dat tablets en laptops als officiële leermiddelen moeten worden erkend. Nu krijgen middelbare scholen geen geld voor de iPads, waardoor ze de hand ophouden bij de ouders.

Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de schoolkosten. Hoewel de schoolboeken sinds een paar jaar gratis zijn, krijgen ouders hogere rekeningen voor digitale leermiddelen, blijkt uit een brief van staatssecretaris Dekker.