Scholen schrappen uitwisseling met China: ‘Ouders waren toch bang voor coronavirus’
De eerste middelbare scholen hebben een streep gezet door de uitwisseling naar China. Ze zouden dit voorjaar vertrekken, maar stellen de reis voorlopig uit vanwege zorgen over het coronavirus. Ook Chinese leerlingen die hier in gastgezinnen zouden verblijven, komen niet.
Globi, die uitwisselingen voor scholen regelt, stelt dat zeker acht scholen hun reis naar China hebben geannuleerd. Ze vinden de situatie te onzeker om met hun leerlingen naar het land af te reizen. Ook zijn er scholen die al vragen krijgen van ouders die bezorgd zijn over het coronavirus. ,,Als er zoveel zorgen zijn is het beter om nu te zeggen: we doen het niet, we stellen het uit tot het najaar”, zegt Danny Nobel, directeur China bij Globi.
Als er zoveel zorgen zijn is het beter om nu te zeggen: we doen het niet, we stellen het uit tot het najaar
Het Haags Montessori Lyceum zou uitgerekend volgende week een groep van 24 Chinese leerlingen en drie docenten op bezoek krijgen. Alle scholieren zouden een week in een gastgezin verblijven. De Chinese overheid heeft echter alle groepsreizen verboden, waardoor scholen niet meer weg mogen. ,,Ergens waren onze leerlingen en hun ouders ook wel opgelucht dat ze niet komen, want sommige maakten zich al een beetje zorgen over dat coronavirus", vertelt docent Aniek de Snoo.
Maatje
De tweede- en derdeklassers hadden net een Chinees maatje toegewezen gekregen, waarmee ze al wat app-contact hebben. Zelf gaan ze in september naar China. Ook die reis staat op losse schroeven. ,,Normaal boeken we in februari of maart de tickets, de offertes liggen al klaar, maar dat stellen we voorlopig uit”, aldus De Snoo. De school wil eerst aankijken hoe het virus zich verder ontwikkelt en beslist dan of de uitwisseling wordt uitgesteld. ,,Het is echt super balen, maar we moeten afwachten. Ouders willen ook niet dat hun kinderen risico lopen.”
Normaal boeken we in februari of maart de tickets, de offertes liggen al klaar, maar dat stellen we voorlopig uit
In Nederland geven steeds meer middelbare scholen het vak Chinees. Een uitwisseling met China is daar vaak aan gekoppeld. Ook al gaan de meeste reizen naar de hoofdstad Bejing, niet het hardst getroffen gebied, willen de scholen geen enkel risico lopen. Bovendien vinden ze dat hun leerlingen een onbezorgde uitwisseling moeten krijgen, zonder dat er ergens angst voor de ziekte in het achterhoofd zit.
Het Rotterdamse Montfort College zou begin april voor tien dagen met veertien leerlingen op reis gaan naar Bejing. De school heeft de leerlingen en hun ouders vandaag laten weten dat die reis voorlopig niet doorgaat. ,,We willen dat onze leerlingen onbezorgd van China kunnen genieten. Niet dat ze er met een onrustig gevoel naartoe gaan of dat de omgeving er negatief over is. Het moet vooral leuk zijn", verklaart Judith Zoetelief, docent Chinees. Bovendien is er nu ook een negatief advies van de reisbranche zelf. ,,Het is heel jammer, maar we stellen de reis uit. We nemen ze echt een keer mee.”
Verboden Stad
Veel attracties, zoals de Chinese Muur, Verboden Stad en tempels, die het Montfort College met de leerlingen wilde bezoeken, zijn gesloten vanwege het coronovirus. Daarbij zijn alle scholen langer gesloten. ,,Chinezen zijn heel gastvrij en voelen zich heel verantwoordelijk als er gasten zijn. Ze vinden het onderwijs ook nog eens heel belangrijk, dus die leerlingen moeten vermoedelijk alle lessen gaan inhalen. Als ze dan óók nog een uitwisseling erbij moeten organiseren, is dat te veel", zegt Zoetelief.
Tot wanneer de reis wordt uitgesteld, durft de docent niet te voorspellen. De Chinese leerlingen komen pas in het nieuwe schooljaar naar Nederland. Globi verwacht dat de uitwisselingen pas in het najaar worden hervat. Het bureau adviseert Nederlandse scholen in ieder geval de reizen in maart en april te annuleren, voornamelijk om zorgen bij ouders en leerlingen weg te nemen.
Kijk hier naar onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Eric verzorgt een babykangoeroe waarvan moeder stierf: ‘Voor mij is het heel normaal’
Waar Eric Scherbeijn (61) uit IJzendijke ook gaat, Blacky gaat mee. In de buidel. Scherbeijn is surrogaat-kangoeroemoeder, omdat Blacky’s moeder is overleden.IJzendijke -
Kabinet woest: Heineken en Grolsch gaan nog weken door met blikjes zonder statiegeld
Brouwers Grolsch en Heineken halen zich de woede van het kabinet op de hals, omdat ze ook na 1 april doorgaan met het vullen van blikjes zonder statiegeld. Dat blijkt uit navraag van deze site. Daarmee overtreden zij de wet, stelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Aangifte tegen de bedrijven dreigt. -
PREMIUM1
Pensioenfondsen op de vingers getikt: ‘Mensen staan voor onaangename verrassingen’
De informatie die pensioenfondsen geven over de hoogte van het pensioen, klopt niet altijd. Daardoor komen mensen soms vlak voor hun pensionering voor onaangename verrassingen te staan, waarschuwt de ombudsman pensioenen Jeroen Steenvoorden. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
1028 kinderen in crisisnoodopvang asielzoekers, onbekend of zij onderwijs en zorg krijgen
In de crisisnoodopvang voor asielzoekers (bedden in sporthallen, evenementenlocaties, tenten en op cruiseschepen) zitten 1028 kinderen. In totaal wonen bijna 6800 asielzoekers in deze noodlocaties. Van hen is dus bijna één op de zes jonger dan 18 jaar.
-
29
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
-
-
PREMIUM105
15 procent meer loon voor ziekenhuispersoneel: ‘Gaan we merken in de zorgpremie’
Het extra salaris voor ziekenhuispersoneel is goed nieuws voor de werkvloer, maar kan uiteindelijk wel een premie- of belastingverhoging betekenen voor de rest van het land. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.