Een lege schoolklas.
Volledig scherm
Een lege schoolklas. © ANP

Scholen vangen meer leerlingen op

In de tweede week van de schoolsluiting vangen scholen meer kinderen op dan in de eerste week. Uit een peiling onder 108 schoolbesturen blijkt dat er bij 58 procent van de scholen meer leerlingen zijn opgevangen dan vorige week. Het gaat landelijk in totaal om ongeveer 40.000 scholieren.

Dat meldt de koepel voor basisscholen, de PO-Raad, die de peiling wekelijks uitvoert. Vanwege de coronacrisis zijn de scholen sinds 16 maart gesloten. Ouders met zogeheten vitale beroepen, bijvoorbeeld in de zorg, kunnen nog altijd hun kinderen naar school brengen voor opvang, óók als één van beide ouders zo'n cruciaal beroep uitoefent. Dat doet slechts een zeer klein aantal ouders. Ging het vorige week om 2,5 procent van alle leerlingen, nu is dat gestegen naar 2,8 procent.

400.000 leerlingen

De 108 schoolbesturen vertegenwoordigen samen 143.000 leerlingen. ,,Het gaat bij hen om zo’n 4000 leerlingen, maar als je dat extrapoleert naar de landelijke situatie, gaat het om ongeveer 40.000 leerlingen”, zegt een woordvoerder van de PO-Raad.

De sectororganisatie verwacht dat het aantal scholieren dat wordt opgevangen zal oplopen naar 3,1 procent, omdat het ook voor ouders met vitale beroepen lastig blijkt om werk, opvang en scholing thuis te organiseren. Nu is 17 procent van de leraren fysiek aanwezig op school om scholieren op te vangen.

De opvang van leerlingen uit kwetsbare gezinnen in de gemeente komt in 11 procent van de gevallen nog helemaal niet op gang. Uit de peiling blijkt ook dat 30 procent van de schoolbesturen zegt die opvang deels te hebben opgestart.

  1. LIVE | OM gaat stuwmeer strafzaken zelf afdoen, Zwitserland staat evenementen met 300 man toe

    LIVE | OM gaat stuwmeer strafzaken zelf afdoen, Zwitser­land staat evenemen­ten met 300 man toe

    Er zijn in de afgelopen 24 uur 15 nieuwe sterfgevallen gemeld bij het RIVM en 7 nieuwe ziekenhuisopnames. Een daling ten opzichte van gisteren. De Europese Commissie wil een herstelfonds van 750 miljard euro opzetten om lidstaten die getroffen zijn door het coronavirus te steunen. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.