Volledig scherm
© ANP

Scholen voor hoogbegaafden breken met stichting na conflict

Het speciale onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen spat uiteen. Een groot deel van de bij de Leonardostichting aangesloten scholen en klassen ligt overhoop met het bestuur en zegt de samenwerking op, dat meldt het AD vandaag.

De scholen - samen goed voor zo'n 3000 leerlingen met een hoog IQ - verwijten de stichting een gebrekkig lessenpakket, belangenverstrengeling en gebrek aan financiële transparantie. Ze vinden dat ze geen waar voor hun geld krijgen. Inmiddels heeft bijna een kwart van de 70 Leonardoscholen de stichting vaarwel gezegd.

De vereniging Hoog Begaafden onderwijs Nederland, die via haar leden 25 scholen ondersteunt in het vinden van fondsen, heeft de naam Leonardo uit haar titel geschrapt. 'Gezien de recente ontwikkelingen willen we ons niet meer beperken tot alleen de Leonardo-scholen', aldus bestuurslid Edgar Karel.

Dat meer scholen uit het Leonardoverband zullen stappen vindt Bas Oldemans, rector van het Carmelcollege in Bodegraven, heel jammer. 'Onderwijs voor hoogbegaafden is hard nodig, maar deze stichting is alleen uit op geld verdienen. Als dat de enige drijfveer is, dan moeten wij als school besluiten ermee te stoppen. Die mensen in het bestuur van de stichting hebben geen pepernoot verstand van onderwijs.'