Volledig scherm
Scholen moeten vanaf augustus 2020 rookvrije schoolpleinen hebben. © Arie Kievit

Scholen vrezen komst ‘rookpolitie’

Scholen vrezen bij de invoering van rookvrije schoolpleinen een ‘rookpolitie’ te moeten optuigen. Achter de schermen woedt een felle discussie over de 24/7-controle die de regering nu eist. ‘Scholen gaan ’s avonds dicht. Dan valt niet te controleren of er iemand staat te roken.’

Vanaf augustus 2020 moeten alle schoolterreinen, van basisonderwijs tot en met universiteiten, rookvrij zijn. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wijziging van de Tabakswet, zodat het schoolbesturen kan bestraffen als er tóch rokers op de schoolpleinen staan. ‘Zien roken, doet roken’, is het idee achter de maatregel. Bovendien blijkt dat veel jongeren op school hun eerste sigaret opsteken. 

De scholen steunen de maatregel, maar waarschuwen voor de handhaafbaarheid. ,,Voor je het weet, hebben we een rookpolitie op de schoolpleinen lopen. We moeten niet doorschieten in een verbod dat niet te handhaven is”, betoogt Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad.

Quote

Voor je het weet, hebben we een rookpoli­tie op de schoolplei­nen lopen. We moeten niet doorschie­ten in een verbod dat niet te handhaven is

Ton Heerts, Voorzitter MBO Raad

Rookvrij

Op dit moment is 14 procent van de mbo-terreinen rookvrij, blijkt uit een nieuwe monitor van het Trimbos-Instituut. Van middelbare scholen moet nog ruim een derde rookvrij worden. Basisscholen hebben al voor 80 procent rookvrije pleinen.

Staatssecretaris Paul Blokhuis vindt vooral het resultaat op mbo-scholen teleurstellend. ,,Er is duidelijk nog een wereld te winnen.’’ De wettelijke deadline van augustus 2020 is daarom hard nodig, aldus Blokhuis. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWa) gaat het verbod handhaven, maar weet nog niet hoe de inspectie zal worden uitgevoerd.  

Discussie

Achter de schermen woedt ondertussen een discussie. Het ministerie wil het rookverbod 24 uur per dag, zeven dagen in de week invoeren. Blokhuis: ,,De norm wordt en blijft: alle schoolpleinen en -terreinen 24/7 rookvrij.’’ Scholen vinden dat niet realistisch. ,,Tijdens schooltijden kunnen we dit verbod wel handhaven, maar bijvoorbeeld niet als de scholen dicht zijn. In de horeca wordt ook op allerlei momenten gecontroleerd en wij hebben geen toezegging dat die inspecties niet buiten gebruikstijden zullen zijn”, stelt Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging van Hogescholen.

De ChristenUnie-bewindsman stelt de scholen verantwoordelijk voor de uitvoering van het rookverbod. ,,We snappen natuurlijk goed dat er momenten zijn waarop dat lastig te controleren is voor scholen zelf, omdat iedereen naar huis is. Daarover praten we nog door met de scholen.”

Quote

Tijdens schooltij­den kunnen we dit verbod wel handhaven, maar bijvoor­beeld niet als de scholen dicht zijn

Maurice Limmen, Voorzitter Vereniging van Hogescholen

Lees ook ons premiumverhaal: Felle discussie over controle op rookvrije schoolpleinen

Kijk hier waarom we ongemerkt twee pakjes sigaretten per week roken: