Volledig scherm
Maaike Geelhoed, Mike de Snoo en Soleï van Sloten vlnr) geven een bewoonster een bedankje voor haar gastvrijheid © AD

Scholiere kruipt in de huid van vluchteling

'Heeft u water voor mij? Ik ben zo moe en mijn voeten doen zeer,' smeekt Soleï van Sloten (18) bij de voordeur van een Dordtse bewoner. Haar lichaam zit onder het vuil en haar kleding is vies. In haar hand houdt ze een oude broek die ze als draagtas heeft geknoopt.

Samen met groepsgenoten, Mike de Snoo (21) en Maaike Geelhoed (19), doet de 'vluchtelinge' een schoolproject om 'stille rampen' onder de aandacht te brengen. Dit zijn rampen die minder onder de aandacht van de media komen. De Stichting Cross Your Borders gaat hiermee scholen in het land langs en is in Dordrecht bij het mbo van het Da Vinci College beland.

'Het is de bedoeling dat wij door bewoners op een gastvrije manier naar binnen worden gevraagd,' zegt Maaike. 'We willen indruk maken door ze te laten ervaren hoe ze op een hulpzoekende reageren.' Niet alle bewoners zijn even blij met het scholenproject. Sommigen slaan de deur dicht, anderen vullen alleen het lege flesje met water.

Gelukkig zijn er ook gastvrije mensen die de 'vluchteling' binnen- laten om daarna over het onderwerp te praten. Mike heeft vijf kaartjes met vragen en vijf kaartjes met stellingen, zoals 'Wat zou u doen als u moet vluchten?'.

Soleï loopt zonder schaamte door de drukke stad, ook al weet ze dat ze wordt bekeken. 'Ik heb mijn haar in regenboogkleuren geverfd, dus ik ben het gewend om aangestaard te worden. Nu heb ik expres een kleed over mijn hoofd getrokken. Zo kom ik geloofwaardiger over als vluchteling.' De drie mbo-leerlingen verbazen zich over de verschillende reacties. 'Ik was er wel heel nieuwsgierig naar. We zijn nu in de stad en vluchtelingen van een ramp komen hier niet veel voor,' zegt Mike.

Gastvrij
Soleï hoopte op meer gastvrije mensen. 'Ik ben daar zelf heel makkelijk in. Toen er bij mij eens een zwerver aan de deur kwam heb ik een kopje koffie voor hem gezet. Dat is toch normaal?' Het schoolproject is gisteren beëindigd. Soleï, Mike en Maaike kregen de vijfde plaats van de jury.