Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Scholieren maken zich zorgen over toekomst: 'Impact coronacrisis blijkt groot’

Scholieren vinden een studiekeuze maken in tijden van corona moeilijk. Hun hoofd staat er niet naar en lang niet alle eindexamenleerlingen hebben voor de crisis al een keuze gemaakt. Ze vinden het ook lastig dat ze opleidingen niet kunnen bezoeken. Ten slotte maakt de meerderheid zich zorgen over wat de toekomst zal brengen.

Dat zijn conclusies die Qompas (een organisatie die gespecialiseerd is in studiekeuze) trekt uit een onderzoek onder ruim 500 leerlingen. Zowel havisten als vwo’ers uit de bovenbouw deden mee.

,,We wilden weten in hoeverre de coronacrisis invloed heeft op het kiezen van een studie”, zegt Qompas-directeur Boris Eustatia. ,,Doen ze daar nu langer over, is het moeilijker en werken online voorlichtingsactiviteiten goed genoeg?”

Veel invloed

Uit het onderzoek blijkt dat de coronacrisis een behoorlijke impact heeft op eindexamenscholieren. Bijna de helft meldt dat de komst van corona hun studiekeuze beïnvloedt. Opvallend, vindt Eustatia: ,,De crisis begon half maart. Je zou denken dat meer eindexamenleerlingen hun definitieve studiekeuze dan al hebben gemaakt.”

Quote

Wellicht moet het hoger onderwijs online voorlich­tings­da­gen iets beter onder de aandacht brengen

Boris Eustatia

Een veel genoemde reden dat corona de studiekeuze beïnvloedt, is dat open dagen en meeloopdagen niet doorgaan. ,,Voor veel studiekiezers blijft het lastig. Want je twijfelt en kunt niet meer zo goed onderzoeken welke alternatieven er nog meer zijn. Dat moet nu allemaal vanachter je scherm.”

Drempel te hoog

Uit het onderzoek komt naar voren dat een derde van de leerlingen gebruikmaakt van online voorlichtingsactiviteiten. ,,Een aanwijzing dat de drempel daarvoor hoog ligt. Wellicht moet het hoger onderwijs ze nog iets beter onder de aandacht brengen bij scholieren.”

Over de online initiatieven zijn scholieren best tevreden: 82 procent kreeg zo een goed beeld van de opleiding. Ze balen er wel van dat ze niet écht de sfeer konden proeven. ,,Complimenten aan hbo’s en universiteiten voor wat de organisatie van online open dagen betreft”, zegt Eustatia. ,,Maar het weegt niet op tegen zelf rondlopen in een schoolgebouw en in gesprek gaan met studenten.”

Vrienden missen

Een kwart (24 procent) ervaart de online voorlichting toch als niet voldoende om een goede studiekeuze te kunnen maken. Daarbij komt ook kijken dat ze (48 procent) door corona hun vrienden missen om erover te praten. Meer dan de helft (57 procent) zegt dat hun hoofd überhaupt niet staat naar een studie kiezen aangezien ‘alles over corona gaat’.

Studiekeuzestress? De instagrampagina van Iris kan helpen.

De overheid heeft de reguliere aanmelddeadline (1 mei) voor opleidingen verschoven naar een maand later. Bijna de helft van de eindexamenleerlingen (47 procent) die vinden dat corona hun studiekeuze beïnvloedt, stelt hun keuze daarom verder uit.

Onderwijs op afstand

Met oog op komend studiejaar maakt Eustatia zich enige zorgen over de nieuwe omstandigheden. ,,Van alles zal online ingericht worden, dat haalt het niet bij onderwijs in de klas.” 

De directeur voorziet dat maatregelen als online colleges zullen leiden tot meer uitval van eerstejaarsstudenten. ,,Vooral bij jongens. We weten dat zij vaker worstelen met studiemotivatie dan meiden, en onpersoonlijker onderwijs op afstand gaat daar zeker niet bij helpen.”

Ten slotte zegt 67 procent van de ondervraagden zich zorgen te maken over de toekomst, en daardoor nog meer te twijfelen. Volgens Eustatia een verrassend gegeven. ,,Je zou verwachten dat ze vier jaar studeren en dat voor jongeren de coronacrisis dan voorbij is. Maar de impact blijkt toch groter te zijn.”

Maandag 1 juni is de aanmelddeadline voor een studie. Maar hoe kies je de juiste opleiding in tijden van online open dagen? ‘Een docent deed de livestream van de open dag vanuit een kinderkamer, omringd met knuffels’

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”