Volledig scherm
Kranten rollen van de pers. © Rink Hof

School die AD en Telegraaf in de ban deed komt met excuses en rectificatie

Het Willem de Zwijger College uit Bussum heeft in een brief excuses aangeboden aan het AD en de Telegraaf. In een opdracht had de school de leerlingen gezegd geen gebruik te maken van de beide kranten. De leerlingen moesten op zoek naar ‘betrouwbare bronnen’ en daar zouden de twee kranten niet onder vallen. De directie van de school betreurt de ophef en de ‘onjuiste bevinding’ in de opdracht.

De school kwam vorige week in het nieuws omdat een vader van een leerling een gedeelte van een schoolopdracht van zijn zoon op Twitter had gezet. Voor het maken van een documentatiemap mochten de leerlingen geen gebruik maken van het AD en de Telegraaf.  Onder andere hoofdredacteur Hans Nijenhuis van het AD maakte bezwaar tegen deze vermelding. 

Boetekleed

De directie heeft nu in een brief aan de ouders het boetekleed aangetrokken. ‘Abusievelijk is in de opdracht gesteld dat kranten als de Telegraaf en het AD niet geraadpleegd mochten worden. Idee daarachter was dat deze kranten geen opiniebijlages hebben en daarom voor deze opdracht minder geschikt zouden zijn. Hiermee is echter de indruk gegeven dat deze kranten niet zouden voldoen aan waarheidsvinding. Uiteraard een verkeerde en onjuiste bevinding die nooit in de opdracht aan de leerlingen had mogen staan’.

De schoolleiding van het Willem de Zwijger College betreurt naar eigen zeggen ‘de gang van zaken en de ophef die hiermee is ontstaan’. De schoolleiding ‘biedt haar welgemeende excuses aan de betreffende kranten aan’ en heeft de docent aangesproken op de onhandige en foutieve formulering in de opdracht.