Volledig scherm
Foto ter illustratie. © thinkstock

School vernietigt 3000 agenda's om peace-teken

Wie denkt dat het 'peace-teken' een onschuldig pacifistisch symbool is, heeft het mis. De reformatorische scholengemeenschap Pieter Zandt heeft 3000 schoolagenda's laten vernietigen omdat het vredesteken oorspronkelijk een 'occult' pictogram is. Dat meldt het AD.

De leerlingen van scholengemeenschap Pieter Zandt - met vestigingen in Kampen, Urk, IJsselmuiden en Staphorst - krijgen elk schooljaar een agenda van school. De scholieren dragen voor de agenda tekeningen en foto's aan, het schoolbestuur voegt de jaaragenda toe en controleert de inhoud op eventuele obsceniteiten.

Ongeruste ouders
Verwarring alom, toen christelijke ouders de eerste week na de vakantie verontrust aan de bel trokken bij het schoolbestuur. Ze wilden weten of de school wel bekend was met de occulte betekenis van het peace-symbool, dat in de agenda stond afgebeeld.

Bestuursvoorzitter Johan van Putten was zich van geen kwaad bewust. 'Op een van de foto's stond een jongen met een T-shirt met het peace-teken. Ik associeerde dat met 'ban-de-bom' en het pacifistisch gedachtegoed uit de jaren '70,' vertelt hij aan het AD. Maar toen ouders vertelden over de diepere betekenis, schrok het bestuur. 'Het 'peace-teken blijkt in de tijd van de Romeinse koning Nero gebruikt te zijn als symbool voor de marteling van christenen.' Later kreeg het meer occulte betekenis bij satanisten.

Alle 3000 agenda's vernietigd
Na kort beraad werd besloten alle 3000 schoolagenda's te vernietigen. Zonde van het papier, vindt ook Pieter Zandt, maar aan deze occulte betekenis kon de reformatorische school niet voorbijgaan. 'Wij snappen goed dat het volgens sommigen om iets pietluttigs gaat, maar dat is het voor ons niet.'