School voert blaastest in voor dronken leerlingen: 'De grens is bereikt'

VIDEOSteeds vaker zitten er dronken leerlingen in de klaslokalen van het Varendonck College in het Brabantse Asten-Someren. De school treedt nu hard op en laat leerlingen met een kegel een blaastest afleggen. ,,De grens is bereikt. Ik hoop dat er nu een discussie op gang komt, want dit is niet normaal", zegt rector Irma van Nieuwenhuijsen.

Het is geen incident meer, zegt Van Nieuwenhuijsen. Ze geeft geen cijfers, maar haar docenten merken al enkele jaren dat leerlingen na een kermis of bierfeest in toenemende mate dronken op school verschijnen. Dat baart de schoolleiding grote zorgen.

Hoe groot het probleem daadwerkelijk is, blijkt onder meer uit cijfers van stichting HALT. Na de festivals Heise Bierfeesten in Someren-Heide en Zum Schluss in Someren-Eind werden deze zomer in totaal 63 jongeren onder de 18 doorverwezen omdat ze met alcohol werden betrapt. Vier keer zoveel als normaal in een heel jaar, aldus een HALT-woordvoerster.

  1. Nederlandse journalist zette Fox-show expres op stelten: ‘Leek wel een verwaande kwast’
    Video

    Nederland­se journalist zette Fox-show expres op stelten: ‘Leek wel een verwaande kwast’

    Journalist en historicus Rutger Bregman, die vorige week werd uitgescholden door Fox News-presentator Tucker Carlson, heeft diens tv-programma opzettelijk ontregeld. Dat vond hij nodig om zijn punt te maken, hoewel hij naar eigen zeggen wel overkwam als een ‘verwaande kwast’. ,,[Want] je entert iemands talkshow en je hebt met voorbedachten rade een plan om de boel op stelten te zetten.’’