Volledig scherm
Basisschoolbesturen zijn bereid te strijden voor betere lerarensalarissen. © ANP

Schoolbesturen willen strijden totdat ze 1,4 miljard euro extra krijgen

Basisschoolbestuurders willen door strijden totdat de regering 1,4 miljard euro extra voor basisscholen heeft vrijgemaakt. Ze nemen geen genoegen met de helft die ze tot nu toe hebben gekregen voor verhoging van de lerarensalarissen en verlaging van de werkdruk. Hun eerste zet is een gesprek met de nieuwe Onderwijsminister Arie Slob.

Dat blijkt uit een peiling van sectororganisatie PO Raad onder 300 schoolbesturen. De meesters van PO in Actie kondigden aan de schooldeuren in november twee dagen te willen sluiten als de regering niet met meer geld voor salarissen over de brug komt. Omdat de leraren samen optrekken met de schoolbesturen en vakbonden, moeten ook die hun fiat geven aan een nieuwe staking.

Koers bepalen

De schoolbesturen zeggen door te willen knokken voor 1,4 miljard euro. Hoe ze dat willen bereiken, daarover hebben ze zich nog niet uitgelaten. Donderdag praten de schoolbesturen verder met de leraren van PO in Actie en de vakbonden om de koers te bepalen. Voorlopig zeggen de schoolbestuurders eerst het gesprek te willen aangaan met de nieuwe Onderwijsminister Arie Slob.

Ze vinden de huidige 270 miljoen extra voor lerarensalarissen niet genoeg. Ook vinden ze het onbegrijpelijk dat de regering pas in 2020 450 miljoen extra wil uittrekken voor het verlagen van de werkdruk. Bovendien zijn die bedragen te laag. Ze stellen dat de scholen al jaren te weinig geld krijgen om de vaste lasten te kunnen betalen. Daarbij is een beter salaris hard nodig om de groeiende lerarentekorten het hoofd te bieden. 

De rekening

Of de schoolbesturen open staan voor een nieuwe staking moet nog blijken. Bij eerdere acties in juni en begin oktober draaiden zij op voor de salarissen van de stakende leraren. Het is de vraag of ze dat nog een keer willen of dat de rekening bij een vervolgactie bij de vakbonden moet liggen. Die kunnen een beroep doen op de stakingskas om de leraren een vergoeding te geven tijdens het staken. 

De Algemene Onderwijsbond (AOb) liet eerder weten dat een meerderheid van haar leden door wil met actievoeren.