Volledig scherm
Pro IS-demonstranten tijdens een protest in de Haagse Schilderswijk vorig jaar. © anp

Schoolcomputer slaat alarm bij zoekopdracht 'jihad'

Leerlingen die via de schoolcomputer zoeken naar of spreken over de jihad, kunnen in de toekomst een bezoekje verwachten van de vertrouwenspersoon. Er is software in de maak die scant of er op het schoolsysteem wordt gezocht op woorden als IS, jihadbruid of YODO (You only die once).

De stichting Importunus uit Hilversum werkt aan een lijst met (zoek)termen die kunnen duiden op radicalisering. Door speciale software te installeren op het computernetwerk van een school, geeft het systeem een waarschuwing als een dergelijke term wordt gebruikt.

Een vertrouwenspersoon kan dan via de eigen pc een screenshot maken en in actie komen. Het moet scholen helpen radicalisering van leerlingen snel in de gaten te hebben.

Digitaal pesten
,,Het systeem is ontwikkeld om digitaal pesten tegen te gaan, maar we breiden het nu uit voor radicalisering," zegt Pauline van Dulken van Importunus, dat als doel heeft 'digitaal ongewenst gedrag' tegen te gaan'.

Het ministerie van Onderwijs kent het project van Importunus. ,,Wij ondersteunen scholen bij het signaleren van radicalisering. Het is aan hen om te bepalen hoe ze die signalen willen oppikken", zegt een woordvoerder.

Lees vandaag in het AD: ,,Zo'n systeem biedt geen controle op smart-phones''