Volledig scherm
De aanwezigheid van diepe meren zoals Loch Ness is een van de redenen waarom Schotland werd uitverkoren. © Wikipedia

Schotland verkozen tot 'mooiste land ter wereld'

Lezers van de toonaangevende Britse reisgidsenreeks Rough Guides hebben Schotland uitgeroepen tot mooiste land ter wereld. Canada eindigde op de tweede plaats, Nieuw-Zeeland op de derde.

Schotland heeft zijn eerste plaats vooral te danken aan de vele ongerepte stranden, diepe meren en (ruïnes van) kastelen, zo luidt het op de website van de toonaangevende reisgidsenmaker.  Malcolm Roughead, algemeen-directeur van VisitScotland, reageert verheugd met de uitverkiezing. ,,We zijn verrukt over dit opmerkelijke eerbetoon van Rough Guides-lezers maar het is natuurlijk geen verrassing voor wie ons prachtige land heeft ervaren", zo verklaarde hij vandaag tegenover de Britse editie van de gratis krant Metro. 

Volledig scherm
De vulkaanvallei van Glen Coe. © Glen Coe Visitor Centre

,,Van onze indrukwekkende landschappen en opmerkelijke historische attracties tot de roezemoezige maar mooie stedelijke centra, Schotland beneemt bezoekers de adem. Onze laatste campagne - The Spirit of Scotland - was gebaseerd op terugkoppeling door reizigers. Zij gaven aan dat ze een speciaal gevoel krijgen in ons land. Ongeacht of ze nou op een stormachtige dag in de wildernis van Glen Coe zitten (vulkaanvallei) of deelnemen aan een ceilidh (traditionele viering) tijdens Burns Night (verjaardag van de achttiende-eeuwse Schotse dichter Robert Burns), Schotland heeft iets dat bezoekers nergens anders ter wereld kunnen ervaren. Grote schoonheid betekent natuurlijk ook een grote verantwoordelijkheid en daarom roepen we zowel bezoekers als inwoners op om onze natuurlijke rijkdommen te beschermen en te behouden voor het nageslacht."  

Top-20  

Het scheelde volgens de reisgidsenmaker maar een haartje of Canada was geëindigd op de eerste plaats. 'Het land van houthakkers, bevers en esdoornsiroop als je alles gelooft wat lezers erover terugkoppelen. Maar Canada heeft veel meer te bieden, niet in de laatste plaats zijn mix van rauwe schoonheid en majestueuze landschappen. Op Twitter zegt @ToursByLocals 'ondanks de vele mooie plekken op aarde word ik nog steeds omvergeblazen door de schoonheid van onze woonplaats in British Colombia.' 

Ook Nieuw-Zeeland heeft zijn derde plaats te danken aan de natuurlijke schoonheid. 'Heather Bates verwoordde het uitstekend op Facebook, waar ze het land prees om zijn glooiende groene heuvels, majestueuze bergen, adembenemende fjorden en verbazingwekkende verscheidenheid aan landschappen van het ene eiland op het andere", schrijft Rough Guides bij de motivering.  

De rest van de top 10 bestaat uit: Italië, Zuid-Afrika, Indonesië, Engeland, IJsland, de Verenigde Staten en Wales. Daarna volgen Slovenië, Mexico, India, Finland, Zwitserland, Peru, Noorwegen, Ierland en Kroatië. De hekkensluiter is Vietnam. 

  1. Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in bed in kliniek

    Anorexiapa­tiën­te (19) ligt al anderhalf jaar vastgebon­den in bed in kliniek

    Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse ggz-instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.