Schouten: Provincies kunnen boeren wél dwingen tot stoppen met bedrijf
STIKSTOFCRISISMinister Schouten van Landbouw geeft toe dat boeren de komende tijd toch gedwongen kunnen worden om te stoppen met hun bedrijf of verplicht hun veestapel moeten inkrimpen. Hoewel het kabinet dat niet wil, kunnen provincies zelf wel die keuzes maken.
Delen per e-mail
Dat zei vicepremier Schouten tijdens de wekelijkse persconferentie van de minister-president, waar ze premier Rutte verving. De afgelopen weken is veel onduidelijkheid ontstaan over stikstofmaatregelen die de landbouwsector treffen. Sommige provincies hanteren strengere stikstofregels dan andere provincies.
,,De provincie gaat over zijn eigen regels’’, zegt Schouten. Een deel van de landbouw- en natuurvergunningen wordt afgegeven door de provincies: daar heeft het Rijk niets over te zeggen. Dat betekent ook dat provincies kunnen besluiten om boeren tóch te verplichten hun veestapel in te krimpen of hun bedrijf te beëindigen.
,,Alles waar wij als Rijk aan bijdragen, daar is vrijwilligheid het uitgangspunt’’, aldus Schouten. ,,Als provincies eigen keuzes maken, met hun eigen middelen en hun eigen regels, dan kan ik niet zeggen: dat mag niet.’’ Dat betekent volgens Schouten ook dat provincies zelfstandig onteigeningsprocedures in werking kunnen zetten.
Gevoelig
Verplichte inkrimping van de veestapel ligt extreem gevoelig in de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Voor het CDA is het onbespreekbaar dat boeren gedwongen worden om te stoppen. Ook de VVD stelt dat er ondanks de stikstofcrisis in Nederland geen koe of varken minder gehouden hoeft te worden. D66 stuurt juist aan op een halvering van de veestapel.
Zelf beloofde Schouten tijdens het grote boerenprotest van 1 oktober op het Malieveld dat onder haar regime de veestapel in Nederland niet met de helft hoeft in te krimpen. ,,Zo lang als ik minister van Landouw ben, betekent dat ook dat er wat mij betreft geen halvering van de veestapel komt’’, drukte Schouten duizenden boze boeren op het hart.
Deze week kwamen Schouten en de provinciebestuurders bij elkaar om de stikstofchaos te bespreken die de afgelopen weken is ontstaan. De partijen hebben afgesproken om uiterlijk 1 december ‘nadere duidelijkheid te geven’ over de stikstofregels voor boeren. Pas later volgt meer duidelijkheid over andere stikstofmaatregelen.
Kijk hier waarom Nederland een stikstofprobleem heeft:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Jesse Klaver had op die halve kilometer alles bij de hand
De Westrand in Roosendaal verschilt niet zo veel van heel veel naoorlogse wijken in Nederland. Dat Jesse Klaver, die er opgroeide, het ooit een probleemwijk noemde, namen de bewoners hem niet in dank af. -
De showrooms zijn weer open, maar ‘Proefrit aan huis is een blijvertje’
Hoewel het weer is toegestaan om fysiek autoshowrooms te bezoeken – zij het beperkt en op afspraak – zal een proefrit aan huis populair blijven. Dat verwacht autozoekwebsite AutoTrack.nl naar aanleiding van een onderzoek onder autokopers. ‘Corona was de aanleiding voor dit idee, maar steeds meer mensen kiezen voor service en gemak van een proefrit op locatie.’ -
Belastingdienst beperkt online-aangifte vanwege ‘ernstige’ storing
Voor de derde dag op rij speelt een ‘ernstige technische storing’ de aangiftecampagne van de Belastingdienst parten. Veel mensen kunnen nog altijd geen online-aangifte doen. Dankzij werkzaamheden aan de IT-infrastructuur is de situatie iets verbeterd, maar het aantal gebruikers blijft volgens een woordvoerder voorlopig beperkt om nieuwe problemen te voorkomen. -
Breng foto's van je (over)grootouders tot leven met deze nieuwe techniek
Kijk jij wel eens naar foto's van je (over)grootouders en vraag je je daarbij af hoe ze in het echt bewogen en lachten? Met een nieuwe functie van MyHeritage, een stamboomservice uit het Verenigd Koninkrijk, is dat nu mogelijkheid geworden. Op die manier kun je je voorouders zien als nooit tevoren. -
8
Verplichte kusjes en knuffels voor oma en opa: doen of niet?
Bijna elke ouder kent de situatie wel: je komt opdagen voor een verjaardag of andere familiebijeenkomst met je kinderen en de tantes, ooms en grootouders komen onmiddellijk aangesneld om je kinderen te overladen met kusjes en knuffels. Natuurlijk is dat goed bedoeld, maar je ziet ook dat je kinderen enigszins overweldigd worden door al die handen, armen en lippen.
-
Stikstofdebat
Tweede Kamer, kabinet en provincies lopen vast in stikstofchaos
Niemand in politiek Den Haag weet hoe de stikstofcrisis te lijf moet worden gegaan. Het kabinet en de provincies nemen meer bedenktijd, terwijl de coalitiepartijen een wapenstilstand hebben gesloten over inkrimping van de veestapel. -
PREMIUM
Trage reactie van artsen kostte Mies (11) bijna het leven: ‘Pak mijn lieve jongen niet af’
„We gaan nú opereren. Anders zitten we morgen met een dood kind.” Moeder Jorie staat aan zijn bed in shock. Haar zoon Mies, net 8 jaar oud, is in paniek. Gaat hij dood? Het loopt ‘goed’ af. Maar drie jaar later heeft Mies ptss en is nog steeds bang om niet meer wakker te worden. -
PREMIUM
Omstreden huisarts Elens blijft pas vaccineren na verplichte handtekening
Nog steeds laat de omstreden Meijelse huisarts Rob Elens patiënten die zich tegen corona willen laten vaccineren een verklaring ondertekenen. Hij heeft na de ophef van eind februari een extra brief bij hun vaccinatieoproep gevoegd, waarin hij uitlegt dat het gaat om het tekenen voor informatie. Wie niet wil tekenen, mag naar een andere huisarts voor een prik. De Inspectie is het er opnieuw niet mee eens.