Volledig scherm
© EPA

‘Schrap het 500 eurobiljet als wettig betaalmiddel’

Het biljet van 500 euro moet zo snel mogelijk ongeldig worden gemaakt omdat het een handzaam betaalmiddel is voor criminelen. Dat zegt Theo Akse, teamleider bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU).  

De centrale banken zijn al gestaakt met het drukken en uitgeven van de lilakleurige eurobiljetten wegens de populariteit onder misdadigers, maar de al uitgebrachte briefjes houden wel gewoon hun waarde en gelden als wettig betaalmiddel. Onbegrijpelijk, zegt de chef van FIU tegen De Telegraaf. ,,Criminelen halen hier hun schouders over op. Pas als we het biljet helemaal afschaffen, maken we het ze lastig.”

Bij transporten van grote partijen cocaïne is het biljet ‘handzaam’, omdat er anders volgens Akse ‘karrenvrachten aan bankbiljetten verplaatst moeten worden’. Ruim een week geleden stopten Duitsland en Oostenrijk als laatste landen in de eurozone met de uitgifte. Er zijn nog honderden miljoenen vijfhonderdjes in de markt. 

De FIU is onderdeel van een wereldwijd netwerk van eenheden die het witwassen van crimineel geld moeten tegengaan. Akse doet zijn uitspraken over het bankbiljet op persoonlijke titel, meldt de krant.