Volledig scherm
© ANP

Schrijver Joost Zwagerman pleegt zelfmoord

Schrijver Joost Zwagerman (51) heeft zelfmoord gepleegd. Dat heeft zijn uitgever bevestigd. Zijn laatste boek, getiteld De Stilte van het Licht, is dinsdag verschenen.

Volledig scherm
Hulpdiensten bij de woning van Zwagerman, vandaag in Haarlem. © ANP

Dichter, schrijver en essayist Zwagerman had al geruime tijd last van depressies. Hij zou dinsdagavond bij Radio 4 de hoofdgast zijn in het programma Opium op 4 (AVROTROS). In de uitzending zei presentator Mark Brouwers dat er nog steeds op Zwagerman werd gewacht. Later meldde hij dat de auteur vrijwillig uit het leven was gestapt. Als eerbetoon aan Zwagerman werd vervolgens stemmige muziek gedraaid.

De in Haarlem wonende Zwagerman verscheen regelmatig als gast bij De Wereld Draait door. Volgens presentator Matthijs van Nieuwkerk, zo meldde hij dinsdagavond in de talkshow Pauw, zat de schrijver niet altijd lekker in zijn vel. ,,Maar ik kende hem niet goed genoeg, om dat echt te kunnen beoordelen''. Paul van Vliet, ook te gast bij Pauw, noemde de dood van Zwagerman een groot verlies. ,,Het is zeldzaam dat iemand zo de kunsten naar de lezer kan vertalen'', zei de cabaretier.

Tragisch
De dood van schrijver Joost Zwagerman is een onvoorstelbaar tragisch bericht en een groot verlies, aldus minister Jet Bussemaker dinsdagavond. ,,Zwagerman heeft veel jongeren vertrouwd gemaakt met literatuur door werken als Gimmick en Vals Licht. Met zijn optredens in DWDD nam hij een breed publiek mee in de literaire wereld. Zijn aanstekelijk enthousiasme zorgde ervoor dat je niet anders kon dan meebewegen.'' Zwagerman was gescheiden en had drie kinderen. Hij zou veel last hebben gehad van de breuk met zijn vrouw.

De schrijver vertelde ooit dat zijn vader rond de eeuwwisseling een poging tot zelfmoord had gedaan. ,,Bij toeval werd hij gevonden, maar hij lag wel drie weken op de intensive care'', aldus Zwagerman toen. ,,Dit was niet de bedoeling, zei mijn vader toen hij ontwaakte. Nu is hij blij dat hij nog in leven is, maar in die drie weken hebben wij een verpletterende stilte om ons heen ervaren.''

Debuut
Joost Zwagerman debuteerde in 1986 met de roman De Houdgreep die in Vrij Nederland werd bestempeld als 'het meest veelbelovende debuut sinds jaren'. Zijn doorbraak naar een groter publiek volgde met de roman Gimmick! (1989). In 1991 verscheen Vals Licht dat werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en verfilmd door Theo van Gogh. Ook De Buitenvrouw (1994) bereikte de longlist van de AKO Prijs. Nadien verschenen nog ettelijke romans.

Zwagermans werk verscheen in twaalf landen waaronder Duitsland, Frankrijk, Japan en Hongarije en hij presenteerde in 2003 en 2004 het VPRO-programma Zomergasten en tussen het schrijven van gedichten en romans dor ontwikkelde hij zich tot een geëngageerd columnist en pamflettist.

In 2010 was Zwagerman auteur van het Boekenweekgeschenk en ging hij een wekelijkse rubriek in de Volkskrant schrijven over beeldende kunst en literatuur. Datzelfde jaar sprak Harry Mulisch in College Tour lovende woorden over Zwagerman: ,,Als er één schrijver is die na mijn dood in mijn voetsporen kan treden, dan is het Zwagerman''.

Bekijk hier foto's uit het leven van Joost Zwagerman