Volledig scherm
Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (inzet) en staatssecretaris Wilma Mansveld © anp

Schultz: Vertrek Wilma Mansveld niet aan de orde

Staatssecretaris Wilma Mansveld kan 'natuurlijk' aanblijven, ondanks de problemen op het spoordossier. Dat heeft haar baas, verkeersminister Melanie Schultz van Haegen, vanmiddag gezegd tegen deze krant. Volgens Schultz doet Mansveld haar werk prima en wordt de geplaagde bewindsvrouw op een verkeerde manier neergezet.

Quote

Ik ben het er niet mee eens dat ze de controle kwijt zou zijn. Ze is deskundig op haar vlak en weet veel van de dossiers af. Er gebeurt ook veel

Melanie Schultz

,,Mevrouw Mansveld zit goed in het spoordossier, ze heeft een goed verhaal," aldus de minister. ,,Ik ben het er niet mee eens dat ze de controle kwijt zou zijn. Ze is deskundig op haar vlak en weet veel van de dossiers af. Er gebeurt ook veel.'' 

Volgende week dinsdag staat de positie van Mansveld ter discussie tijdens een Kamerdebat over de problemen met spoorbeheerder ProRail. De oppositie verwijt haar deze organisatie niet onder controle te hebben en de Kamer te laat te informeren over pijnlijke zaken. 

Framing
Volgens Schultz is haar staatssecretaris het slachtoffer van 'framing'. Dat is in dit geval het verkeerd neerzetten van een persoon of kwestie. ,,Ik hoop dat ze dat de komende dagen goed kan weerleggen door te laten zien dat ze inhoudelijk haar zaken goed op orde heeft. Wat ze aan het doen is en waarom. Ik heb daar vertrouwen in."  

Premier Mark Rutte noemde de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu twee weken terug nog een 'zeer adequaat' bewindspersoon. PvdA-Kamerlid Duco Hoogland, die in het parlement over spoor gaat, noemde de recente beeldvorming rondom Mansveld onlangs 'zorgelijk'. Schultz: ,,Ik vind de framing niet terecht, laat ik het daar bij houden."

Prorail
Begin 2013 werd Schultz nog ingevlogen om Mansveld te hulp te schieten bij een ander zwaar debat. Toen bleek dat ambtenaren een kritisch inspectierapport over ProRail achter hadden gehouden voor hun eigen bewindsvrouw. Dit keer hoeft de minister niet te komen opdraven, denkt ze.     

,,Ik ga er vanuit dat de Kamer alleen een debat met mevrouw Mansveld zal hebben. Ze zal het ook niet nodig hebben dat ik naast haar zit." Kan de staatssecretaris aanblijven? ,,Natuurlijk," aldus minister Schultz. 

Motie van wantrouwen
De PVV laat vrijdag weten de problemen op het spoor helemaal zat te zijn en dreigt met een motie van wantrouwen tegen Mansveld. ,,Het spoor is publieke infrastructuur en daarom moet ProRail, net zoals Rijkswaterstaat, weer onder het ministerie komen'', zegt PVV'er Barry Madlener.

Zo niet, dan zullen de problemen waarschijnlijk blijven, denkt hij. ,,Mansveld moet nu doorpakken. Het heeft al veel te lang aangesleept. Als de staatssecretaris nalaat om op te treden, dan moet ze maar aftreden.''

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.
  2. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.