Volledig scherm
De A16 voorbij Rotterdam © ANP

Schultz ziet af van tol op nieuwe A13/A16

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) ziet af van haar plan om tol in te voeren op de nieuwe verbinding tussen de A13 en A16, die vanaf 2017 moet worden aangelegd. De minister vreest dat automobilisten de weg zullen mijden als ze extra moeten betalen voor het gebruik. Dat zegt Schultz zaterdag in een interview met het AD.

'De A13/A16 zit zo ingesloten dat er te veel alternatieven voor een tolweg zijn. We hebben uitgerekend dat er te veel verkeer afvalt en terechtkomt op andere wegen. Tol werkt daar dus niet', aldus Schultz, die met de nieuwe verbinding de drukte rond Rotterdam wil tegengaan. De minister wilde met de tolheffing 245 miljoen euro binnenhalen, maar heeft nu besloten dat geld zelf te investeren.

Schultz ziet niet af van al haar tolplannen. Voor de verbinding A12/A15 ten oosten van Arnhem en de Blankenburgtunnel ten westen van Rotterdam zit de tolheffing nog wel in de pijpleiding.

Rotterdam verheugd
Voor de bereikbaarheid van de regio Rotterdam is het een belangrijk besluit, reageert de gemeente Rotterdam. Verkeerswethouder Jeannette Baljeu: 'De minister heeft een goed besluit genomen door geen tol te gaan heffen. Vanaf het begin is dat onze inzet geweest, om zo optimaal mogelijk gebruik te kunnen maken van de nieuwe verbindingsweg. Het verkeer kan zich als de A13/16 klaar is goed verdelen over de snelwegen rondom Rotterdam. Zo worden de stad en de regio in de toekomst beter bereikbaar, dat is van groot economisch belang.'

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.