Schutter op school Roermond had vijf wapens op zak

VIDEO/UPDATEDe 16-jarige scholier die vanochtend een aantal schoten loste bij een school voor speciaal onderwijs in Roermond had zeker vijf wapens bij zich. Het gaat onder meer om een bijl, een licht vuurwapen en een gasalarmpistool. Bij een huiszoeking vond de politie vanmiddag ook nog messen en pepperspray bij de jongen. 

Volledig scherm
© Nick Rompelberg

De scholier haalde een vuurwapen en bijl tevoorschijn toen hij vanochtend rond half negen aankwam op het Kennis- en Expertisecentrum (KEC), een instelling voor speciaal onderwijs en zorg in de Roermondse volkswijk De Donderberg. Volgens getuigen zou hij het vuurwapen binnen de school op docenten hebben gericht. Hij zou in het plafond geschoten hebben.

Vervolgens is de schutter naar buiten gelopen. ,,Hij kwam naar buiten en liep toe op een jongen met wie hij ruzie heeft'', zegt een meisje tegen de lokale omroep. Ook buiten de school zouden enkele schoten zijn gelost. Leraren kwamen tussenbeide, probeerden met hem in gesprek te blijven en loodsten de schutter naar buiten. 

Agenten waren binnen enkele minuten ter plaatse en ontwapenden de jongeman en arresteerden hem. In totaal had de jongen vijf wapens bij zich, meldt de politie: een licht vuurwapen, een gasalarmpistool, twee messen en een bijl. De scholier wordt verhoord. Bij een huiszoeking werden vanmiddag ook nog messen en pepperspray aangetroffen, meldt een politiewoordvoerder. 

'Trots op dappere leraren'

Volledig scherm
De politie heeft bij een Roermondse school een jongen opgepakt met een vuurwapen. © ANP

Over het motief van de jongen is niets bekend. Burgemeester Rianne Donders van Roermond is blij dat de schietpartij goed is afgelopen. Bij een bezoek aan de school zei Donders ,,dat de docenten heel dapper zijn geweest. Iets om heel trots op te zijn. De leraren hebben heel adequaat ingegrepen zodat er geen gewonden zijn gevallen'', lichtte de woordvoerder van de school toe. ,,Wij zijn enorm geschrokken.''

'Een rustige jongen'

Politie Limburg on Twitter

De jongeman die bij de school in #Roermond is aangehouden, betreft een scholier. Voor zover nu bekend zou hij ruzie met een medescholier hebben gehad en is hij vanochtend met een vuurwapen en een bijl naar school gegaan. Zo meteen meer op https://t.co/d04JTSiiiu

De school beëindigde om 13.00 uur alle lessen. Voor de leerlingen van het KEC is slachtofferhulp ingeschakeld. ,,Ik ben niet snel bang, maar voel me nu niet meer veilig'', reageert een leerling tegen De Limburger. Een medescholier merkt op dat de 16-jarige vierdeklasser 'een rustige jongen' is, die doorgaans niet voor ophef zorgt.

Familieleden kwamen zichtbaar aangeslagen scholieren ophalen, schrijft de krant. ,,Leerlingen die met wapens naar school komen, dat zijn verhalen uit Amerika. Maar dat verwacht je niet in Roermond, toch?", zegt de oma van een van hen. 

Morgenmiddag om een uur informeert de school de ouders over het incident. Ook burgemeester Donders en slachtofferhulp zijn daarbij aanwezig. Na afloop van de besloten bijeenkomst, rond 14.00 uur, praat de school de pers bij. Maandag is het KEC weer open en zal er extra aandacht zijn voor ondersteuning en zorg voor alle kinderen en medewerkers waar nodig, aldus de school in een mail aan de ouders.

Volledig scherm
De school organiseert vanmiddag een bijeenkomst voor de ouders van betrokken leerlingen. © ANP
  1. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
    PREMIUM

    Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

    Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”