SCP: Discriminatie in het onderwijs is de laatste jaren gestegen
Scholieren en studenten stellen de afgelopen jaren vaker met discriminatie te maken hebben gehad op school of universiteit. Het gaat daarbij relatief vaak om ernstige vormen als bedreiging, geweld of seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Dat stelt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in de studie Ervaren Discriminatie in Nederland, die vandaag is verschenen. Stelde in 2013 nog 8 procent van de scholieren en studenten wel eens met discriminatie te maken te hebben, inmiddels is dat percentage bijna verdubbeld naar 15 procent.
Volgens het SCP zijn het vooral studenten en scholieren ‘met een migratie-achtergrond en LHB-scholieren en -studenten die relatief veel discriminatie ervaren’. Voor die laatste groep zijn de pesterijen en intimidatie soms zo erg dat 8 procent als gevolg ervan gestopt is met hun opleiding. Het kan gaan om discriminatie door onderwijzend personeel of door mede-scholieren.
Onveiligheid en stress
Ik zat in een klas Marokkanen, Turken, veel mensen van een andere afkomst. En zij werden wel heel goed geholpen
,,Wanneer mensen discriminatie ervaren, doet dat iets met hen. Sommigen trekken zich wat terug uit de samenleving, andere mensen worden onzeker, voelen zich onveilig, raken gestrest. Ervaren discriminatie heeft daarmee niet alleen gevolgen voor individuen, maar ook voor de bredere samenleving”, stelt SCP-directeur Kim Putters.
Nederlanders met een allochtone afkomst blijven het vaakst discriminatie ervaren, al is het percentage wat gedaald. Maar ook autochtone Nederlanders klagen: ,,Ik zat in een klas Marokkanen, Turken, veel mensen van een andere afkomst. En zij werden wel heel goed geholpen en zo. Maar die Nederlanders die bij ons in de klas zaten en ik en wat anderen, die kregen gewoon minder aandacht.”
Kwart Nederlanders gediscrimineerd
Sommige groepen in onze samenleving hebben te maken met een hardnekkige negatieve beeldvorming
In totaal voelt ruim een kwart van de Nederlanders zich weleens gediscrimineerd. Dat percentage is ongeveer gelijk als werd gemeten in 2013. Putters: ,,Sommige groepen in onze samenleving hebben te maken met hardnekkige negatieve beeldvorming: Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond, mensen met een beperking en oudere werkzoekenden.”
Discriminatie op basis van geslacht is de laatste jaren toegenomen. Volgens het SCP kan dat te maken hebben met de #MeToo-beweging. ,,Dat heeft waarschijnlijk niet alleen de grenzen van acceptabel gedrag scherper afgebakend, maar ook herkenbaarder gemaakt wanneer die grens wordt overschreden”, stelt het rapport.
Er werden ruim 8500 mensen ondervraagd voor de studie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Aantal autodiefstallen fors toegenomen: vooral eigenaren van auto met ‘keyless entry’ moeten opletten
Het aantal autodiefstallen en inbraken uit auto's is de eerste vijf maanden van dit jaar fors toegenomen, blijkt uit cijfers van de politie. Verzekeraar Interpolis en het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) herkennen de trend. -
Meer studenten en leerlingen ervaren discriminatie
Ruim een kwart van de Nederlanders (27 procent) ervaart discriminatie. Dat is ongeveer net zoveel als vijf jaar geleden, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport 'Ervaren discriminatie in Nederland II'. Het grootste verschil met vijf jaar terug is te zien in het onderwijs. Met name meer leerlingen en studenten voelen zich nu gediscrimineerd. -
Hekken en voertuigen als verdediging: Lelystad Airport treft maatregelen tegen mogelijke acties boeren
Met extra toezicht en beveiliging bereidt Lelystad Airport zich voor op mogelijke boerenprotesten, maandag, tegen de stikstofplannen van het kabinet. Rondom het terrein aan de Arendweg zijn hekken geplaatst. Achter de hekken staan voertuigen opgesteld als extra barricade, meldt De Stentor. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
193
Boeren willen land platleggen, leider roept op: ‘Hou vluchtstrook vrij voor mensen die naar ziekenhuis moeten’
Mensen die maandag met spoed naar het ziekenhuis moeten, moeten langs boerenblokkades kunnen. Die oproep doet Mark van den Oever, leider van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF).
-
PREMIUMWereld ufodag
Aantal UFO-meldingen in Nederland blijft ook na de pandemie hoger dan voorheen
Tijdens de pandemie hadden we volop tijd en gelegenheid om in de lucht te staren en dat leverde een hausse aan UFO-meldingen op. Maar wat blijkt: nu de pandemie voorbij is, blijven onbekende vliegende objecten ons bezighouden. Het aantal binnengekomen meldingen was in 2021 weliswaar wat lager dan in 2020, maar ligt nog altijd boven het niveau van voor de pandemie. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.