Volledig scherm
© AFP

Screening schietclubs nog steeds zwaar onvoldoende

Ruim twee jaar na de schietpartij in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn kunnen mensen met psychische problemen moeiteloos wapens hanteren bij schietverenigingen. Het AD meldt maandag dat de controle op personen die ongeschikt zijn voor vuurwapengebruik, nog steeds tekortschiet.

Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie naar de veiligheidsrisico's in de schietsport. Aanleiding was de aanslag van de schizofrene Tristan van der Vlis, die op 9 april 2011 in Alphen aan den Rijn zes mensen doodschoot en daarna zichzelf.

Ongeschikt
Volgens de onderzoekers kunnen aspirant-leden en recreanten bij schietclubs langdurig toegang krijgen tot wapens zonder dat zij door de politie worden gescreend. Blijkens het rapport blijft onderzoek naar hun 'geestelijke gezondheidstoestand' achterwege en kunnen ook 'ongeschikte personen' in het bezit komen van wapens en munitie.

Nederland kent ten minste 784 schietverenigingen en 34 schietcentra. Jaarlijks wordt door de politie een wapenvergunning geweigerd aan gemiddeld 70 mensen. Volgens de onderzoekers hebben die intussen doorgaans wel leren schieten.

Geen maatregelen
Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil geen extra maatregelen nemen en spreekt in een reactie van een 'theoretisch veiligheidsrisico' dat 'niet groot' zou zijn.