Burgemeester Stefan Huisman tijdens een raadsvergadering, geflankeerd door de toenmalige raadsgriffier.
Volledig scherm
Burgemeester Stefan Huisman tijdens een raadsvergadering, geflankeerd door de toenmalige raadsgriffier. © CHARLOTTE AKKERMANS

Seksuele misdragingen leiden
tot val van VVD-burgemeester

Seksuele misdragingen hebben geleid tot de val van de Oosterhoutse burgemeester Stefan Huisman. Nadat hij afgelopen vrijdag plotseling aftrad, hebben diverse vrouwen gemeld dat ze in de afgelopen jaren het slachtoffer zijn geweest van een vorm van ‘grensoverschrijdend gedrag’ door Huisman. 

Op een personeelsfeest in december zou iets soortgelijks zijn voorgevallen.

Quote

Een persoonlij­ke aangelegen­heid, die niet in de politieke sfeer moet worden getrokken.

Walther Hoosemans, plaatsvervangend voorzitter gemeenteraad Oosterhout

Huisman gaf twee redenen voor zijn abrupte vertrek: hij zou tijdens een personeelsfeest te veel alcohol hebben gedronken terwijl hij piketdienst had én er zijn ‘verklaringen’ afgelegd door mensen die zich ‘beschadigd kunnen voelen voor zijn grensoverschrijdende gedrag’. Wie die verklaringen heeft afgelegd, bij wie en wat daar in staat, is overigens nog niet duidelijk.

Met name dat laatste heeft vragen opgeroepen, maar intussen blijkt dat de burgemeester zich heeft bezondigd aan seksueel laakbaar gedrag. BN DeStem heeft diverse vrouwen gesproken die onafhankelijk van elkaar verklaren dat ze door Huisman zijn betast. Er zijn getuigen die zeggen dat het vaker is gebeurd. 

Druppel

Gebeurtenissen tijdens het feest bij de ijsbaan op de Markt in december zouden de druppel zijn die de emmer heeft doen overlopen. ,,Het is toch bizar dat iemand in zo’n publieke functie jarenlang met dit gedrag is weggekomen’’, zegt een van de vrouwen die Huismans gedrag aan den lijve heeft ondervonden.

Afgezien van een korte verklaring heeft de burgemeester, ondanks verschillende verzoeken, besloten om zijn kant van het verhaal niet naar buiten te brengen.

Hetzelfde gaat op voor zowel gemeenteraad als college: ook zij hebben de afspraak gemaakt om niet met details naar buiten te treden. Alleen de vervangend-raadsvoorzitter, fractievoorzitter Walther Hoosemans van Gemeentebelangen, is aanspreekbaar. Hij beperkt zich tot de mededeling dat de val van Huisman wordt beschouwd als een persoonlijke aangelegenheid, die niet in de politieke sfeer moet worden getrokken.

Begrip voor zelfgenomen besluit

Commissaris van de Koning Wim van de Donk wil niet dieper ingaan op de gang van zaken. Hij zegt dat Huisman zélf heeft besloten om op te stappen. Voor dit besluit heeft Van de Donk ‘begrip’.

De opgestapte VVD’er vervalt overigens niet meteen in de bijstand. Volgens zijn woordvoerster krijgt Huisman een uitkering op grond van ‘de wettelijke regeling’. De burgemeester wil ondanks aandringen van BN DeStem niet reageren op de beschuldigingen. Volgens zijn woordvoerster blijft hij bij zijn statement.

  1. Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen’
    PREMIUM

    Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschu­wen’

    Dat hij het braafste jongetje van de klas niet is, weet hij zelf ook wel. Rico de Jonge springt van hoge bruggen en drift er regelmatig op los met één van zijn auto's. Soms gaat dat goed, maar vaak ook mis. Zoals gistermiddag op de Brouwersdam, resultaat: drie bekeuringen van totaal zo'n 1000 euro en een verplichte rijvaardigheidscursus. ,,Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen, hè.”