Volledig scherm
De straat in Laren waar de steekpartij plaats vond © Google Streetview

Sektelid 6 jaar de cel in voor moordpoging

UpdateEen 26-jarig lid van de sektarische Orde der Transformanten uit het Brabantse Hoeven moet van de rechtbank in Utrecht 6 jaar de cel in voor een moordpoging. De man stak in februari van dit jaar een oud-sektelid dat ondertussen in Laren (NH) woonde met een mes in zijn hals. De vrouw van het slachtoffer is nog aangesloten bij de Orde der Transformanten en woont in Hoeven.

Volledig scherm
© AD/RD

De 26-jarige man belde vermomd met een pet, bril en pruik aan bij de man uit Laren. In een bos bloemen had hij een mes verborgen. De man zegt zelf dat hij met de man uit Laren wilde praten over diens beschuldigingen op internet aan het adres van de orde. Maar toen hij binnengelaten was, stak hij vrijwel direct toe, aldus de rechter. Omstanders konden het slachtoffer tijdig bevrijden, zodat zijn verwondingen beperkt bleven tot zijn hoofd, hals en de linkerhand. 

'Nogal kinderlijk'
Het Openbaar Ministerie eiste 10 jaar celstraf tegen de man uit Hoeven, maar de rechtbank heeft er rekening mee gehouden dat de man nogal kinderlijk is en 'idealen lijkt na te streven die niet allemaal stroken met de harde realiteit van alledag.' De rechter liet ook meewegen dat het niet tot moord is gekomen in Laren.

De Orde der Transformanten heeft ongeveer 100 leden en zegt zelf een christelijke beweging te zijn. Ruim de helft van de aanhangers woont bij elkaar in Hoeven en is overtuigd naturist. De Rotterdamse politie deed eerder een inval bij de orde op verdenking van het doodsteken van een Rotterdams ex-lid, dat de orde ook belasterde.