PvdA-senator Adri Duivesteijn tijdens het debat in de Eerste Kamer over de woningmarkt
Volledig scherm
PvdA-senator Adri Duivesteijn tijdens het debat in de Eerste Kamer over de woningmarkt © ANP

Senaat achter woonakkoord na 'draai' Duivesteijn

WoonakkoordDe Eerste Kamer heeft vannacht voor het woonakkoord gestemd dat het kabinet eerder met de oppositie sloot. PvdA-senator Adri Duivesteijn liet gisteravond laat na een lang debat weten dat zijn fractie kan leven met een toezegging van minister Stef Blok (Wonen) over een heffing die het kabinet aan verhuurders wil opleggen.

Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst).
Volledig scherm
Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst). © anp

Blok is bereid deze omstreden heffing te verlagen als bij een evaluatie over 2 jaar blijkt dat ze te veel schadelijke effecten heeft voor de woningmarkt. Ook is hij bereid een investeringsfonds voor de sector op te zetten. Duivesteijn kreeg daarmee niet volledig zijn zin, maar hij 'telde zijn zegeningen'.

Grote spanning
Het debat in de Senaat was met grote spanning tegemoet gezien. De verhuurderheffing moet de schatkist een bezuiniging van 1,7 miljard euro opleveren. Als de Senaat de maatregel zou afwijzen, zouden er grote politieke problemen zijn ontstaan, mogelijk zelfs een kabinetscrisis.

Duivesteijn heeft zich lang verzet tegen de heffing die verhuurders moeten gaan ophoesten. Hij vreest dat ze dan niet meer investeren in de woningmarkt. De PvdA'er wilde het liefst dat de heffing maar tijdelijk zou worden ingevoerd, tot eind 2016.

Vervroegen evaluatie
Dat ging Blok te ver, maar hij wil wel een al toegezegde evaluatie een jaar naar voren halen. Mocht daaruit blijken dat de gevolgen die Duivesteijn vreest inderdaad optreden, dan zal hij de heffing in 2017 verlagen. Hoe het gat in de overheidsbegroting dat dan ontstaat gevuld moet worden, is nog niet duidelijk.

Volledig scherm
© AD

Blok toonde zich ook bereid een investeringsfonds in het leven te roepen voor de woningbouwsector, al heeft hij nauwelijks geld om dat te vullen. Duivesteijn had eerder gevraagd om een flink deel van de opbrengst van de verhuurderheffing in een fonds te stoppen, maar dat weigert Blok.

Na een lange schorsing gingen Duivesteijn en zijn fractiegenoten toch akkoord met de tegemoetkomingen van Blok. Sommige oppositiefracties verweten de PvdA-senator 'een draai' te hebben gemaakt.

Politiek redacteur David Bremmer doet via Twitter verslag van het debat over het woonakkoord vanuit de Eerste Kamer.

  1. Noodkreet uit slachterijen: ‘Is het nog wel veilig om te gaan werken?’
    PREMIUM
    coronavirus

    Noodkreet uit slachterij­en: ‘Is het nog wel veilig om te gaan werken?’

    Bedrijven en werknemers in de slachtsector willen dat het kabinet meer maatregelen neemt om een dreigende besmettingsgolf in slachthuizen in te dammen. Vanavond werd bekend dat bij Vion in Groenlo 147 van de 657 werknemers besmet zijn met corona. Personeel in andere slachthuizen twijfelt of het nog wel veilig is om aan het werk te gaan, en vraagt zich af wie zich bekommert om de vaak kwetsbare arbeidsmigranten.