Volledig scherm
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Eerste Kamer. © anp

Senaat akkoord met bijstandsplannen Klijnsma

De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met de participatiewet om arbeidsgehandicapten aan de slag te krijgen en een aanscherping van de bijstandsregels. VVD, PvdA, D66, ChristenUnie, SGP en CDA stemden voor. Met de wetsvoorstellen van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken is een bezuiniging van in totaal zo'n 2 miljard euro gemoeid.

Een onderdeel van de wetgeving was sterk omstreden. Klijnsma wilde dat AOW'ers die met hun kinderen samenwonen op hun uitkering korten. Zij kunnen immers de kosten van levensonderhoud delen. De ChristenUnie is hier mordicus tegen en dreigde tegen dit plan te stemmen. Ook de PvdA had er moeite mee.

Klijnsma wist deze fracties over de streep te trekken door de 'mantelzorgboete' een jaar uit te stellen. Er komt een breed onderzoek naar de omstreden maatregel.

  1. Schoonmoeder Syriëganger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgangers hier voor de rechter’
    video

    Schoonmoe­der Syriëgan­ger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgan­gers hier voor de rechter’

    ,,Breng Syriëgangers hier voor de rechter, anders worden ze daar vrijgelaten en zijn ze over tien jaar veel gevaarlijker", dat zegt de moeder van Meryam, een Syriëganger die met haar man en drie kinderen in 2014 naar het strijdgebied in Syrië en Irak vertrok. De man, de bekende jihadist Jermaine W., is inmiddels overleden. Maar Meryam en haar drie kinderen (die nu ongeveer 11, 9 en 7 jaar oud zijn) bevinden zich nog in het allerlaatste stukje IS-gebied dat over is rond het stadje Baghuz In Syrië.